Skocz do zawartości

zegary + obc + dzwignia kierunkow e34 530i 89rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich uzytkownikow tego forum

mam kilka pytan i bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu ich:

otoz wymienilem zegary bo jak wiadomo w egzemplarzach z poczatku produkcji licznik zatrzymywal sie na 299 960km nabylem zegary od samochodu bmw 525i z automatyczna skrzynia gdzie licznik wyskalowany jest w milach i kilometrach chce zmienic wskazania przebiegu z mil na kilometry niestety rady o ktorych czytalem zawiodly moze ktos pomoze w rozwiazaniu tego problemu. drugi problem to brak mozliwosci zmiany jezyka w obc posiadam pelna wersje tego komputera (pod testem 11 jest opcja zmiany jazyka i innych parametrow u mnie nie mozna nic zmienic)

i trzeci problem to brak reakcji na naciskanie dzwigni kierunkowskazow(obc) nie mozna wyswietlic parametrow z komputera na desce rozdzielczej czy jest mozliwosc uruchomienia tej opcji i co trzeba ewntualnie sprawdzic zeby dzialalo.

sporo napisalem i jesli cos namieszalem to wybaczcie :oops: ale to moj pierwszy post

pozdrawiam i niech moc bedzie z wami :wink: :cool2:

Opublikowano
Jeśli cie to zainteresuje to moge ci wysłac instrukcje obsłygi po polsku tego komputerka OBC jak chcesz to podaj mi meila to ci wysle, moze to cos pomoże?!!
Opublikowano

dziekuje wszystkim za pomoc w rozwiazaniu tych problemow widocznie nie jest to takie latwe :naughty: moze jednak ktos posiada tzw dumpa do zegarow (wtyczki kodowej) bmw e34 530i tyl zegarow koloru niebieskiego

i jeszcze jedno pytanie czy mozna dokupic wyswietlacz do obc

dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

i jeszcze jedno pytanie czy mozna dokupic wyswietlacz do obc

dziekuje i pozdrawiam

pewnie nie wyswietla ci calych napisow - nie trzeba do tego wymieniac wyswietlacza - przyjedz do krakowa to ci to naprawie - robiłem to niedawno w moim obc ( zakupionym na forum - nie wyswietlal polowy cyfr ) .... oczywiscie usluga gratisowa :cool2:

Opublikowano

@xsilver dzieki za pomoc ale na moim wyswietlaczu porobily sie takie plamki jakby sie rozlal reszta wyswietlana jest poprawnie razem z plamkami :( (chcialem przetrzec wyswietlacz i chyba przesadzilem) czyzbym musial kupic inny komputer? a co sadzisz o wczesniejszych problemach o ktore pytalem

pozdrawiam

Opublikowano

:shock: to chyba faktycznie przesadziles z tym wycieraniem.... - samego wyswietlacza raczej nie kupisz - tzn chyba ze razem z uszkodzonym obc , ale bedzie ciezko - mysle ze latwiej znalesc uzywany obc ( koszt - od 50 do 150 zl ) - ew mozesz kupic w zejsciowym stanie i wziasc z niego tylko wyswietlacz....

z tymi licznikami to chyba wtopiłes- jak dobrze rozumieim to masz na blacie predkosc w milach ?? jezeli masz europejskie zegary to musi sie dac , a jezeli amerykanskie to mozesz miec problem ...

Opublikowano

@xsilver no tak myslalem ze za mocno tarlem wyswietlacz :mad2: co do zegarow to licznik predkosciomierza ma dwie skale na tarczy glowna skala jest w milach a malymi cyferkami jest w kilometrach przebieg oczywiscie wyswietla w milach (ekonomizer jest wyskalowany w galonach) chyba faktycznie wtopilem chociaz jak zmienilem wsad we wtyczce kodowej na inny od e 32/e34 to przebieg pokazal sie w kilometrach (troche oszukiwal) glupoty za to pokazywal predkosciomierz i obrotomierz i co gorsza od tej pory wyswietla na wyswietlaczu komunikat code tacho /miles/km nawet po wgraniu oryginalnego wsadu no ale coz za eksperymenty trzeba poniesc konsekwencje

pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

witam @xsilver posiadam wsad do licznika e32 wersja ze skrzynia manualna (u mnie wyswietlil przebieg 655tys km :shock: ) ale na moich zegarach tych o ktorych pisalem(wersja w milach) oszukiwaly wszystkie wskazania (dobrze ze chociaz zobaczylem kilometry zamiast mil i znikla litera s od skrzyni :wink: ) ale jak by tego bylo malo pokazal sie napis tacho code miles/km jak wrocilem do oryginalnego wsadu(dobrze ze zrobilem kopie) to wszystko bylo ok za wyjatkiem tego napisu tacho code miles/km i tak pozostalo nie znam sie az tak dobrze na elektronice i nie wiem jakie moga byc skutki wgrania u ciebie jezeli chcesz to moge ci przeslac wsad do licznika nie wiem tylko do jakich silnikow ten wsad (a to chyba ma znaczenie) model napewno e32/34

Opublikowano

na pewno ma znaczenie - liczniki sa roznie wyskalowane , maja rozna pojemnosc zbiornika paliwa itp...

chodzi mi o to zeby zegary przesaly wyswietlac blad skrzyni ( choc mam juz to rozpracowane - trzeba zrobic zworke w pewnym miejscu i nie bedzie wyswietlac ) , i zeby znikly pola wyswietlania biegow i tryby automatu....

myslalem tez zeby kupic np sama kosc z takiego samego licznika z manualem - bo za wgranie programu mi powiedzieli 150 zł ( koles wgrywa tak ze zostaja oryginalne numery nadwozia i zegarow ...)

Opublikowano

witam @xsilver co do kosci pamieci to jakie masz "plecy" zegarow jezeli sa niebieskie to tam jest chyba pic 93c56 posiadam taka kosc trzeba by tylko zmienic program w kosci bo w tej co mam jest program od 520 jezeli cie interesuje taka kosc do celow edukacyjnych to nie ma sprawy masz ja odemnie gratis :wink: musisz tylko skombinowac odpowiedni wsad i ja zaprogramowac a ja szukam info (po polsku) jak zmienic przebieg w moich zegarach (slawne 2999 960km) kosc pamieci we wtyczce symbol kosci hml 075 albo najchetniej kupie zegary do mojej 530 z "plecami" bialymi albo niebieskimi moze masz jakies namiary ponoc w wielczce jest jakis autozlom co maja sporo czesci

Opublikowano

@ xsilver zeby zmienic wsad potrzebny jest programator pic93c56 (willem) kabel lpt oraz wsad odpowiedni do danego auta najlepiej aby ten wsad byl tak zmodyfikowany zeby pozostaly oryginalne numery nadwozia (test zegarow) wlasciwy przebieg itd chociaz w/g mnie to malo istotne najlepiej zgrac soft od kogos kto ma podobny samochod samo wgranie softu jest bardzo latwe czasem jednak moga pojawic sie bledy i wtedy moze byc wyswietlany komunikat przewaznie o tresci "code tacho miles/km" tak jak u mnie bylo nie mam pojecia dlaczego akurat taki komunikat ale majac oryginalna kosc na podmiane ktorej sie nie rusza jest to operacja w miare bezpieczna (odlacza sie 4 kostki z tylu zegarow wklada oryginalna pamiec wpina kostki i po przekreceniu kluczyka komunikat winien zniknac) czasem warto poeksperymentowac aby znikla literka od automatu jezeli cos zamieszalem to mnie poprawcie :oops:

Opublikowano
a masz mozliwos wgrania takiego wsadu np do tej kosci ktora masz z 520 ?? chce cos z tym zrobic poniewaz teraz mi sie wyswietl getriebenprogram ( blad skrzyni poniewaz jej nie mam :mrgreen: :mrgreen: ) - i mnie to denerwuje bo lubie jak nic mi tam nie mryga
Opublikowano

@xsilver z wgraniem wsadu do tej kosci ktora posiadam nie ma problemu tylko czy wsad ktory mam jest odpowiedni do twojej bryki trzeba by poprostu przeprowadzic probe co sie bedzie dzialo po zaprogramowaniu i wrzuceniu da auta mnie sie wydaje ze najlepiej by bylo miec zgrany wsad z kosci tak jak pisalem od kogos kto ma taka bryke z manualem zeby wszystkie instrumenty zagrały na ale kto nie ryzykuje ten nie jedzie :)

• 4 lata później...
Opublikowano

odswieżam stary temat gdyby ktoś coś wiedział proszę o info na gg 5542400

wgrałem milion wkładów i ciągle code? na liczniku