Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od zakupu auta przymierzam się żeby w końcu ściągnąć folię z szyb. Co myślicie straszna trumna? Nigdy tego nie robiłem ale wyczytałem że wyciągamy szybę, suszarka i jazda potem benzyna ekstrakcyjna. Ale czy tylną szybę w sedanie można ot tak wyciągnąć? Czy jest na kleju? Czy przy wyjmowaniu szyb z drzwi trzeba tam jakąś folie w środku zrywać/wymieniać żeby potem drzwi nie przeciekały. Przyjmuję wszystkie dobre rady. No i najważniejsze jak to się wszystko ma do ogrzewania tylnej szyby?

http://img651.imageshack.us/img651/8532/18882419441.jpg

Opublikowano

1. Musisz mieć opalarkę, nie suszarkę, bo klej na pewno trzyma tak mocno, że suszenie nic nie da.

2. Jeżeli chcesz się pozbyć całej folii to musisz zdemontować zarówno tylną półkę jak i tapicerki drzwi i wyciągnąć boczne szyby.

Jeżeli dasz mi kilka dni to przygotuję Ci tutorial, bo rozumiem, że chcesz to zrobić na własną rękę niż płacić 100 lub 200zł za demontaż w fachowym warsztacie?

Opublikowano
Tutorial w dziale zrób to sam to świetna opcja i na pewno przydałby się kolejnym pokoleniom :D Oczywiście wszystko robię sam przy aucie nie mogę patrzeć jak w warsztatach obchodzą się z autem bez miłości :D
Opublikowano

Oj tam nie przesadzaj. U mnie nie jest tak źle jak Ci się wydaje ;)

Co do beemki to akurat nie jestem jej posiadaczem, ale mam klienta na ten sam model w przyszłym tygodniu. No chyba, że ściągniecie tapicerki i tylnej półki nie stanowi dla Ciebie problemu to bym mógł od razu dać Ci wskazówki co do ściągnięcia samej folii?

Opublikowano

jak to normalna folia a nie super dobra

suszarka albo normalnie i bez niej usuwaj folię

powinna odejść bez suszarki jak rozpuścisz klej bedziesz miał wiele do czyszczenia

wiec staraj się zerwać ją bez niczego

a powino spokojnie odejsc

Opublikowano

Rozbieranie ogarnę już sam. Mógłbyś tylko wspomnieć o klejeniu tej folii/pianki w drzwiach czym i jak to zrobić jeśli to konieczne. Szacun że ci się chce :cool2:

Właśnie folia wygląda na jakąś dobrą. Jest bardziej przyciemniona równolegle do "łukowatej" krawędzi szyby więc wygląda mi to na profeskę. Myślę że jeszcze we Włoszech zakładane. Próbowałbym bez podgrzewania ale boję się najbardziej o ogrzewanie tylnej szyby.

Opublikowano
Generalnie powinieneś mieć taką grafitową piankę przyklejoną na czarny klej/silikon czy kit wie co to jest. Jeżeli takie coś masz to albo ucinasz od dołu na boki wzdłuż tego kleju, żeby mniej więc połowa została na blasze, a połowa na piance, ale generalnie powinno odkleić się normalnie, a potem przykleić z powrotem. Jeżeli masz tam coś innego to musiałbyś sprawdzić i dać mi znać to podpowiem jak najlepiej to odkleić.