Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie odnosnie elektronicznego miernika oleju w E60

mianowicie wsiadajac po nocy przekrecam kluczyk ustawiam i-drive na stan oleju, zapala sie zielona ikona ze jest stan w normie

odpalam auto i wyskakuje miarka ale bez zielonych kreseczek o ilosci oleju, dopiero po przejechaniu ok 5 km wyswietla sie stan

czy tak ma byc , czy cos zle robie a moze cos z czujnikiem nie tak??

Pozdrawiam

ps. u mnie wyswietla sie taki komunikat po czym znika i wyswietla stan

no measured valve available:

update of engine oil level in process...

Opublikowano
Wszystko ok, ten komunikat mówi że dane dotyczące stanu oleju sa aktualizowane, to naturalne bo podczas pracy olej w misce przelewa sie i dopiero po kilku minutach pracy wskażnik podaje usredniona wartośc
Opublikowano

cdxa powiedz mi jedna rzecz ty u siebie wymieniales separator oleju -pomoglo w spalaniu oleju>>??

u mnie jak uniose klapke od wlewu oleju jest delikatne zasysanie i obroty staja sie nierowne, kupilem niedawno to auto i tez mam wrazenie ze troszke za duzo pije

przebieg 140tys km serwisowany do konca

jeszcze walcze z druga sprawa wywala mi blad elektrozaworu na walku ssacym "zacina sie:- efekt nierowne obroty, czasami brak mocy, za niska mieszanka, czekam na elektrozawor bo mechanicy zamowili- moze to byc spowodowane taka praca silnika??

dziekuje za info i pozdrawiam

Opublikowano
Po wymianie separatora porawilo sie, ale generalnie mam wrazenie ze te silniki lubia sobie popic oleju, cos za cos. Co do elektrazaworu to nie wiem
Opublikowano

a po odpieciu wszystkich kostek wyciagajac caly kolektor dolotowy ,po wyczyszczeniu wszystkiego wkladajac nowy separator trzeba pozniej podpiac auto do kompa??

ps. wymieniales u siebie tylko separator czy caly zestaw wraz z wezami??

Opublikowano
jak teraz u Ciebie wyglada spalanie na 1000km

Sytuacja wygląda tak że przed samą wymianą separatora piszczał mi że ma stan na minimum. Po wymianie bez dolewania oleju stan wynosił ponad 1/2. Po 3000 kilometrów poziom znów spadł i prosił o dolewkę. Dolałem 1L od tego czasu mam fulla. Ale to było jakies 1500km temu. Generalnie zdaje sobie sprawę z tego że te silniki palą dużo oleju, ale u mnie to silnik jakby wyciągał olej z miski, w kolektorze miałem zbiornik oleju:) Więc musiałem wymienic separator