Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E36 320i 1991r

Najpierw padło sterowanie z drzwi kierowcy, później od pasażera a teraz padł całkiem centralny.

Po rozebraniu schowka samochodowego wyciągnąłem (odłączyłem kostki) autoalarm fabryczny GEMEL.

Auto odpala normalnie (ta blokada zapłonu przestała działać), szyby elektryczne i szyberdach działają.

Sprawdzałem przewody które idą do drzwi od kierowcy (wiązka do zamka) i na żadnym nie ma zasilania tj. +

W bagażniku jest zasilanie przy siłowniku + przewód czerwono zielony. I w zależności od położenia dźwigni siłownika raz na biało niebieskim a raz na biało zielonym(w żółte paski).

Natomiast nie działa centralny zamek. Gdzie szukać sterownika od centralnego (sterowanego kluczykiem)?

Słyszałem, że sterownik i przekaźniki od tego są z lewej strony od kierowcy (przy nogach).

Ma ktoś może zdjęcie jak rozpoznać?

Bezpieczniki sprawdzone.

Opublikowano
Niestety w tym samochodzie nie ma modułu komfortu. Pod schowkiem był jedynie alarm. I jest jeszcze komputer sterujący pracą silnika.
Opublikowano
nad głośnikiem będziesz miał moduł centralnego zamka jeśli nie masz za schowkiem (czarna prostokątna skrzynka)
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Moduł znaleziony, niestety po podmianie na inny centralny dalej nie reaguje.

Znaleziona też usterka przy klapie od bagażnika uszkodzony jeden z przewodów zasilających siłownik. (niebieski)

Siłowniki w drzwiach są sterowane 3 przewodami bialy, czarny, niebiesko szary.

Po podaniu odpowiednich polaryzacji siłowniki działają.