Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmierz i napisz.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
między 1i 2 nic nie pokazuje na mierniku a 2 i 3 pokazuje 4.85, ale mierzyłem jeszcze razten czujnuk i 1 i 2 pokazuje 0.28 a 2 i 3 14.85
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.Trochę grzebałem i jeżeli chodzi o simensa to znalazłem coś takiego

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63e6859c8c443671.html

Wychodzi na to że zasilanie czujnika to piny 1 i 3 a sygnał to pin 2.Żeby mieć pewność czy piny się zgadzają musisz ściągnąć gumkę z wtyczki podłączonej do czujnika i kabel nr2 czyli sygnałowy powinien być ekranowany,czyli w oplocie stalowym.Jeżeli się zgadza to sprawdzasz czy jest napięcie między pinem 1 i 3.Napięcie powinno wynosić albo 5 albo 12v(małe odchyłki są w normie)

Sposób na sprawdzenie czujnika za pomocą diody LED 12V znalazłem na elektrodzie.

Czujnik ma być podłączony do wtyczki.Diode podłączasz również do wtyczki czujnika.Plus diody(koniec dłuższy albo ścięty z ukosa)do plusa we wtyczce czyli pin 1 albo 3(musisz sprawdzić miernikiem do masy auta który to plus) natomiast minus diody do kabla sygnałowego nr 2.Po przekręceniu kluczyka dioda ma świecić. W momencie kręcenia rozrusznikiem powinna zacząć migać.Jeżeli nie świeci po przekręceniu kluczyka lub nie zaczyna migać podczas kręcenia rozrusznikiem i pracy silnika czujnik jest uszkodzony.To wszystko co mozna zdziałać domowym sposobem.Trochę tam ciasno więc życze powodzenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wygląda sprawa czujnika?