Skocz do zawartości

spadek mocy w silniku m47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM coś mi się zatyka ale nie moge dojść co . wszystkie filtry nowe itp oleje. ale na zimnym silniku ma słabe przyspieszenie, po czym czasami się odetka i szarpnie czuć to dobrze e jak by turbo sie włączyło. a pod górke na 4 biiegu ma bardzo ciężko i nie regauje na gaz tylko słabnie . co to moze być ?

Pozdrawiam adadus

Przepraszam za błędy w szczególności Admina

Opublikowano

Może być wiele rzeczy:

EGR

Turbo

czujnik doładowania

zatkany układ wydechowy np kat.

przewody podciśnieniowe.

dolot

wtryski

przepływomierz

Dlatego dobrze co się da na podmianę spróbować. Ale przede wszystkim podjechać na kompa.

Opublikowano
  • Autor

aha .. to jest gdy silnik jest zimny jest słaby .

i przytyka sie podczas jazdy po czym odtyka aż szarpnie

Pozdrawiam adadus

Opublikowano
Tak jak pisałem. Dobrze będzie podłączyć pod kompa, ale tam gdzie się zajmują nie tyle bmw a do fachowców od BMW. Da się takich znaleźć. Warto nawet 100km jechać niż popadać w duże koszta. A w dieslu każda część do tanich nie należy :)
Opublikowano
  • Autor
ok dzięki a może ktos miał takie objawy ? duszenia ale po puszczeniu gazu i dodaniu kilkra razy puszeczeniu i dodaniu to sie odytyka i moc wraca ale nie na dlugo .;/

Pozdrawiam adadus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Można obstawić zawór sterujący turbem, tzw. przetwornik ciśnienia, jak ma zawalony filterek, to będzie sie wieszał, zacinał i nie wysteruje dobrze turbiny (turbo znowu nie nabije odpowiedniego ciśnienia), co znowu powoduje słabnięcie, i chwilowe braki mocy, a jak się odwiesi, jedzie normalnie.

Jeśli egr się nie domyka, też mogą wychodzić takie kwiatki - do sprawdzenia.

Zatkany kat, i nieszczelności w dolocie odstawił bym na bok, skoro mówisz że czasem mu przechodzi i go "odtyka", a kat sam by sie raczej "na chwilkę" nie odetkał, tak samo jak nieszczelność się nie zatka.

Sądzę że dobrze było by sprawdzić jakie parametry ma silnik w czasie jazdy, pod obciążeniem, zobaczysz jak wychodzi otrzymane ciśnienie doładowania w porównaniu do zadanego, tak samo wartości przepływomierza i pozostałe.

Opublikowano
  • Autor

ale filterk wyciągałem kilka dni temu i czyściłem nie był brudny ani nic

a ten co steruje erg to nawet przecinałem opaske i w srodku czyściłem

Pozdrawiam adadus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W takim razie zostaje sprawdzić co się dzieje z silnikiem przy podpiętym kompie w czasie jazdy.

Ew. możesz spróbować podmienić te zaworki miejscami, ten od egr i od turbo są takie same.

Opublikowano
  • Autor
ok spróbuje dziękie jeszcze mam pustą rure od kata to zmienie i zobacze co będzie bez 1 katalizatora się działo

Pozdrawiam adadus

Opublikowano
  • Autor

a w sprawie tej przepływki to nie wiem czyz tak powinno być ?

wyczytałem gdzieś na forum :search: że jadać 60km/h na 4 biegu trzeba dodac gazu na maxa i ekonomizer powinien iśc do końca , ale jak dam gazu na max to bunia rozpędza sie a ekonomizer stopniowo rośnie nie idzię odrazu na max a potem sie samochód rozpędza tylko stopniowo rośnie z prędkoscią

Pozdrawiam adadus