Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jechalem sobie dzis i gdy stanelem na swiatlach zaczela mi mrygac czerwona kontrolka oleju ( jak dobrze pamietam to zolta oznacza poziom oleju a czerwona cisnienie). Gdy dodalem lekko gaz znikala gdy obroty spadaly znow mrugala. przejechalem pare km i juz potem bylo wszystko ok. Czy przyczyna moze byc slaba odma? zamierzam ja wymienic ... czy raczej czujnik walka rozrzadu. Dodam ze z silnikiem nie ma najmniejszych problemow pracuje rowno i cicho. Z 2 lata temu wymienilem czujnik walka rozrzadu... ale podobno sa dwa. Koledzy jakies sugestie? mial ktos podobny przypadek ? :D
BUNIA :)
Opublikowano
Odma nie ma nic z tym wspólnego. Kiedy wymieniałeś olej?

olej wymieniam raz do roku. Mam castro edge 5w30 .... i pilnuje regularnie jego poziomu. Zmieniam niezaleznie od przebiegu.

ja obstawiam ze jakas wtyczka nie kontaktuje. Odma masz pewnosc ze nie? tam jest zawor cisnienia nie mowiac o tych wezykach ktore podobno potrafia peknac czy sie zapchac. Serwis mowi ze teoretycznie zalecane jest wymienienie odmy razem ze zmiana oleju... o ja od 3 lat jej nie ruszalem.

Opublikowano

Nawet w dieslu nie wymienia się odmy tak często. Zadaniem odmy jest upuszczanie ciśnienia jakie gromadzi się w skrzyni korbowej. Gdyby nie wynalazek ekologów czyli separator par oleju to ona by się nigdy nie zapchała. Gdy się zapcha ...gaz ze skrzyni korbowej musi gdzieś uciec np przez uszczelniacze lub pierścieniami tłokowymi w górę wywalając przy okazji olej wydechem.

Do rzeczy. Pytałem o wymianę oleju ponieważ w aucie BMW pochodnym (Mini) Mechanik założył mi odwrotnie filtr oleju i mialem identyczny objaw.

W Twoim przypadku zleciłbym sprawdzenie ciśnienia oleju. Wkręcają w miejsce czujnika manometr i sprawdzają dane faktyczne.

Opublikowano
u mnie wszystko jest w porzadku juz rok jezdze i w tym miesiacu zabieram sie za wymine filtrow, olejow oraz odmy calej. Czyli odma moze miec cos wspolnego... gdy sie przypycha i nie upuszcza cisnienia??? Ale naprawde jest zalecenie by wymieniac odme wraz z wymiana oleju w silnikach M54 :) w dwoch serwisach mi to powiedzieli i jeden znajomy mechanik. Ze slabe te odmy do tych silnikow zrobili. WIesz gdyby mi cos zle zalozyli to objawy byly by szybciej niz po roku. Szczegolnie ze jak narazie zdazylo sie to raz i narazie spokoj jeszcze poobserwuje. Ale siniki rowno pracuje nic sie nie dzieje... olej tez jest :)
Opublikowano

Filtr odmy najczęściej zapycha się zimą gdy w układzie powstaje maź z niedogrzania silnika.

Ja wiosną zdemontuję cały układ i przeczyszczę benzyną ekstrakcyjną i sprężonym powietrzem. Podobnie robiłem z swojej Alfie romeo, w której producent nie przewiduje wymiany filtra odmy wcale.

Opublikowano
a ja wymienie cala. skoro jest takie zalecenie.. znajomy mi podpowiada. Inna sprawa ze przez 3 lata sie nia wogole nie interesowalem i nic sie nie dzialo. 350 zl uwazam ze warto bede przynajmniej wiedzial ze jest nowe i dobrze dziala