Skocz do zawartości

320 M50 pare pytan: vanos, olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

najpierw zaczne od Vanosa otóz mój kumpel ma identyko silnik jak ja w E34 przepływka cewki take same pewnie reszta tez i mówi ze ma Vanosa

a Na realOEM znalazłem ze silniki z Vanosem montowali od 09/1992 pzrynajmniej w E36 Wiec z takim zapytaniem sie zwracam Jak to poznac na silniku ze jest on albo nie ma bo na forum znalazłem tylko ze zdjecia z opisem bbyły w jakims magazynie ale co dalej nie wiem?

Nastepnie chciałbym sie zapytac o wymiane oleju poprzedni własciciel zalał platinum pół syntetyk bodajze no i chcem go wymienic na jakis syntetyk z rodziny Castrol bo do nich mam zufanie!

myslałem nad RS 10W60 no ewentualnie RS 0w40

Prosze o porady i jaqkies sugestie i ile wogle trzeba go wlac tam?

aha silnik ma 196000 przebiegu i z tego co zuwazyłem to nie bierze oleju!

Jeszcze gdzie trzeba wymienic olej jaki i ile?? Tylny most, skrzynia jeszcze gdzies??

Co do oleju przeszukałem forum i zdania sa podzielone kazdy ma swój typ no ale to mój pierwszy wóz który zawsze chciałem miec wiec trzeba o niego DBAC!!! wiec prosze o rady!

jakis Vin decoder podaje konkretnie co ma sam po kodzie Vin bo w tym realOEM zawsze jest kilka opcji zaleznie od roku oprodukcji i innychrzeczy jak zauwazyłem???

POZDRO

Opublikowano
Witam!!

najpierw zaczne od Vanosa otóz mój kumpel ma identyko silnik jak ja w E34 przepływka cewki take same pewnie reszta tez i mówi ze ma Vanosa

a Na realOEM znalazłem ze silniki z Vanosem montowali od 09/1992 pzrynajmniej w E36 Wiec z takim zapytaniem sie zwracam Jak to poznac na silniku ze jest on albo nie ma bo na forum znalazłem tylko ze zdjecia z opisem bbyły w jakims magazynie ale co dalej nie wiem?

Nastepnie chciałbym sie zapytac o wymiane oleju poprzedni własciciel zalał platinum pół syntetyk bodajze no i chcem go wymienic na jakis syntetyk z rodziny Castrol bo do nich mam zufanie!

myslałem nad RS 10W60 no ewentualnie RS 0w40

Prosze o porady i jaqkies sugestie i ile wogle trzeba go wlac tam?

aha silnik ma 196000 przebiegu i z tego co zuwazyłem to nie bierze oleju!

Jeszcze gdzie trzeba wymienic olej jaki i ile?? Tylny most, skrzynia jeszcze gdzies??

Co do oleju przeszukałem forum i zdania sa podzielone kazdy ma swój typ no ale to mój pierwszy wóz który zawsze chciałem miec wiec trzeba o niego DBAC!!! wiec prosze o rady!

POZDRO

Proponuje zalac go olejem 10W-40 marki Valvoline, Castrol, mobil w kazdym badz razie jeakims dobrym, natomiast co do skrzyni to jakis dobry dextron 3, w tylnym moscie nie wymienia sie,....

pozdrawiam

bartek

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano

Co do vanosa to oki juz wiem ze go nie mam! dzieki erikson!

No co do mobila raczej mam uprzedzenie .

Moją marka raczej jest Castrol bo dla ojca zawsze taki lałem i zawcze było oki rzadnych stuków i puków!

Co do Valvoline nie wiem!

no teraz tylko jakie cyferki? :D :D :D :D

Odnosnie skrzyni biegów to co jaki czas tam sie wymienia olej??