Skocz do zawartości

E60 530d Aut. 2008r - Gear selector fault

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy któryś z kolegów miał doświadczenie z takim komunikatem - GEAR SELECTOR FAULT?

Rozumiem że chodzi o czujnik położenia (lub wybranego przełożenia) w skrzyni automatycznej.

Komunikat pojawia się czasami w czasie jazdy i po kilku - kilkunastu sekundach znika.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Edytowane przez burmeister75

Opublikowano
  • Autor

Wygląda na to że to cały Gear Selector daje ciała...

Część kosztuje 2860 zł. Troszkę zabolało :)

Opublikowano

ile masz nalatane? dziwi mnie ze przy 2008 r juz takie jaja wychodza :?:

DON PEDRO - UK

http://img853.imageshack.us/img853/2999/bmwlogowallpaper300x187.jpg

Opublikowano
  • Autor

ile masz nalatane? dziwi mnie ze przy 2008 r juz takie jaja wychodza :?:

136 000 tyś - sprawdzone i pewne.

Jestem po telefonicznej konsultacji z Krzysztofem Sewerynem i mówi że może przeprogramowanie pomoże...

Niestety, pierwszy wolny termin u niego to za jakiś tydzień.

W piatek jadę do Inchcape i zobaczę jak oni się do tego zabiorą, trochę zaeży mi na czasie.

Jak od razu będą mnie chciali skasować za ten Gear Selector to wstrzymam się z bólami i podjadę do Pana Seweryna na Zacisze żeby mieć spokojne sumienie...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
problem dotyczy skrzyni 8hp z nowym typem selektora? jezeli tak, to znam podobne przypadki, posiadam tez leciutko uzywany i 100% sprawny taki selektor na sprzedaz - zainteresowany? pw
Opublikowano
problem dotyczy skrzyni 8hp z nowym typem selektora? jezeli tak, to znam podobne przypadki, posiadam tez leciutko uzywany i 100% sprawny taki selektor na sprzedaz - zainteresowany? pw

Powiedzcie mi czy ten selektor to jest związany z tym że po lifcie włączanie biegów jest elektroniczne , a nie mechaniczne ??

Opublikowano
Ja bym najpierw zaczął od wymiany softu, dopiero później jeśli problem nie ustąpi to szukał części.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
generalnie w opinii bmw selektor niszczą użytkownicy :) a że problem nie jest jednak ogólny, sprzedaje się taka wersja. fakt jest, że jest to delikatne i nie myśli czasem tak szybko jak kierowca - ja też bym najpierw spróbował programowania, jak nie ma mechanicznych uszkodzeń w selektorze to prawdopodobnie pomoże
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

Zmiana softu nic nie pomogła.

Historia zakończyła się wymianą kompletnego przełącznika zmiany biegów (cena 2760 zł) plus koszt wymiany (304 zł) plus programowanie sterowników (338 zł).

:8)