Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idzie wiosna i nadszedł czas zastanowić się nad letnimi kołami. Oryginalne felgi BMW nie powalają mnie urodą, za to powalają ceną. Zdecydowałem się więc na zakup jakiegoś zamiennika.

Wybór, odważnie jak na mnie, padł na felgę o parametrach 8x19 ET35 i tu mam parę pytań, ponieważ jestem w temacie dosyć zielony.

1. Czy felga w takim rozmiarze będzie pasować? Myślę, że tak, bo oryginalne 19-stki są szersze (8,5 i 9,5) ale wolę zapytać.

2. Czy przy szerokości felgi wynoszącej 8, ET35 będzie się nadawać? Oryginalne 8x18 mają ET 43. Czy różnica między ET35 a ET43 jest duża / widoczna / odczuwalna podczas jazdy / wpływająca na bezpieczeństwo / dopuszczalna?

3. BMW w kołach o rozmiarze 19 cali daje dwie szerokości felg (8,5 z przodu; 9,5 z tyłu) i w związku z tym mieszane ogumienie (245/45/19; 275/40/19). Czy mogę dać wszystkie cztery koła takie same (8x19) i z takimi samymi oponami (245/45/19)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

HSN

Opublikowano

Właśnie się zorientowałem, że umieściłem posta w nieodpowiednim dziale, a za pomocją edycji nie mogę go przenieść lub usunąć.

Czy Mod mógłby przesunąć temat do działu Felgi i opony?