Skocz do zawartości

[E34] jaka to jest generacja gazu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy ktos moze mi pwoiedziec z tych zdjec jaka to generacja gazu jest ? bo chce kupic auto ale wlasciciel nie wie jaka tam generacja jest napewno nie sekwencja ;/

i co myslicie o tym bmw w tej instalacji gazowej ? i co moge sprawdzic przy zakupie go ? dodam ze nie dziala pompa paliwa

http://imageshack.us/g/337/img20120302160156.jpg/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zwykła instalacja 2 generacji.Jaka to rożnica skoro i tak wiesz że nie sekwencja i strzelić zawsze może.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor
a teraz mam takie pytanie czy warto zamienic bmw e36 318i m40 1,8 w benzynie wzorowo sie sprawuje nic nie faluje zadnych problemow i czy warto zamienic sie na bmw e34 z instalacja gazowa wlasnie taka ? czy lepiej na benzynie jezdzic ?
Opublikowano

Zwykły gaz 2 gen. Mega długi dolot gazu od parownika do mieszalnika :roll: ale nie widać żeby był po wystrzale. Przepływomierz cały, gumy dolotu też w porządku więc można zaryzykować stwierdzenie że nie strzela i jest ok. Jeżeli silnik jest w dobrym stanie technicznym, cena za auto przystępna i papiery na butlę się jeszcze nie kończą można zainwestować i przerobić na sekwencję. Nie jest to już jakiś przerażający koszt.

Ale jeżeli nie strzela nie ma co się bać. Można pojeździć i zobaczyć. Ja bym zostawił tak jak jest. Miałem identyczne LPG w E30 z takim silnikiem i byłem zadowolony natomiast w E34 (też taki silnik) już było nieco gorzej bo potrafił strzelić i spalanie oscylowało koło 18-20L/100km. Po wymianie wszystkiego co wiązało się z zapłonem i gazem dalej było to samo, dopiero regulacja zaworów pomogła i się uspokoiło. Spalanie gazu w tym silniku na poziomie 12-15L uważam za całkiem w normie.

LPG w BMW to temat rzeka. ilu użytkowników tyle opinii. Różnych. Od wychwalania drugiej generacji po negowanie sekwencji i odwrotnie.

Na Twoim miejscu założył bym sobie nawet takie samo LPG jak jest w tamtym. Na kilka lat bezawaryjnej jazdy wystarczy. Co nowe to nowe a jak Twój silnik jest OK nie powinieneś mieć problemów z instalacją

Opublikowano
  • Autor
a masz moze jakies rady jak sprawdzic to bmw ? przed zakupem ?
Opublikowano

Podstawa - blacha. Hamulce - czy nie ściąga. i luzy w zawieszeniu bo naprawa sporo kosztuje.

Jeśli chodzi o silnik - czy jest suchy, czy nie klepią zawory (ważne w tym silniku), czy jest znana przeszłość serwisowa - kiedy wymieniany rozrząd i olej, najlepiej półsyntetyk. Resztę w razie czego da się ogarnąć bez większych problemów.

Przejedź się i daj mu w dupę. Tylko nie na zimnym silniku!! Na biegu jałowym, najlepiej na postoju wciśnij pedał gazu do oporu i zaraz odpuść, żeby nie zdążył wejść na obroty i tak kilka razy (4-5razy). Jak gaz nie strzeli to wszystko jest ok.

Zobacz czy ma chęć jechać, demon to to nie będzie ale tez nie taczka:)

Opublikowano
  • Autor
a jak sprawdzic luzy w zawieszeniu ? podczas jazdy czy pod auto wejsc ?
Opublikowano
podczas jazdy. Przy prędkości 20-30km/h po dziurach słuchaj czy nie ma stuków, kawałek po trasie przy 90-100km/h czy nie rzuca przodem po pasie na lewo i prawo. Jeżeli coś jest nie tak to pod auto ale tylko na szarpaki na stacji diagnostycznej. Koszt około 20pln.