Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie. Auto mi czasem zamula i brakuje mocy. Wyskoczył mi twardy błąd wtrysku sterującego. Nie da się go usunąć. Wiem że trzeba go wymienić. Pompa działa prawidłowo zmienia położenie kąta wtrysku i pokazuje prawidłowe parametry. Tłoczysko chodzi nie zacina się. Pytanie moje jest takie. Wcześniej podpinałem pod kompa i pokazywał tylko ten błąd wtrysku ale u pompiarza pokazał jeszcze dodatkowo błąd przepływki. Tzn przepływka pracuje ale jakby z opóźnieniem. Czy przyczyną jest wadliwy wtrysk sterujący czy po prostu przepływomierz uszkodził się niezależnie od wtrysku? Może jak wymienie wtrysk to przepływka będzie pracować prawidłowo? Czy najpierw zamiast wtrysku podmienić i sprawdzić ten przepływomierz czy zacząć od wtrysku? Czy warto kupić używany wtrysk na allegro ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano

Przerabiałem ten problem w zeszłe lato w 520d. Jeśli komp pokazuje błąd wtrysku to tylko albo regeneracja Twojego albo zakup nówki. Czy Twój da się zregenerować okaże się dopiero jak majster go rozbierze. Nówka to zawsze nówka - tylko ori Bosch - i działa na zasadzie plug & play, więc zakładasz i jedziesz, ale koszt jest niestety wysoki. Nie kupuj używek, bo nie wiadomo co kupisz i ile pojeździ.

Przepływomierz możesz spróbować podmienić na inny, o ile masz pewność, że ten drugi jest w 100% sprawny i pasuje do Twojego modelu.

Sprawdzałeś wskazania przepływki na kompie podczas jazdy?

Opublikowano
Nie sprawdzałem przepływki podczas jazdy tylko na postoju dodając gazu. Pompiarz powiedział że pracuje z opóźnieniem. Z tego co słyszałem to wtrysku sterującego nie da się zregenerować....