Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Jestem szczęśliwym(??) posiadaczem E46 318Ci z 2000 roku. Posiadam problem ze skrzynią, oprócz tego, że zalała się wodą, to zostało odkryte w momencie remontu, że skrzynia która jest zamontowana to A5S360R (5l40e - oznaczenie GM) zamiast A4S200R (4l40e). Po remoncie skrzynia cały czas wpada w tryb awaryjny (jedzie na 3).

Co ciekawe po zakupie skrzynia jeździła normalnie na 4 biegach... jaja się zaczęły po podłączeniu komputera, kasowaniu inspekcji olejowych, zczytaniu błędów itp.

Pytań jest kilka:

-Czy komputer od skrzyni 4 da się zaprogramować, aby obsłużył skrzynię 5?

-Czy podmiana komputera od skrzyni 5 rozwiąże sprawę? (co z komputerem silnika itp? )

-Co z wiązkami? czy przekładka skrzyni 4 na 5, żeby to jakkolwiek chodziło nie wymagało większych zabaw z elektryką?

Istnieje oczywiście opcja zdjęcia skrzyni 5 i włożenia 4, ale 5 jest już wyremontowana.

Pozdrawiam i liczę na jakąkolwiek pomoc.

Opublikowano

Witam

Na pewno oryginalnie miałeś skrzynię A4S? VIN dekodowałeś? Trzeba zerknąć ADS'em, czy da się tam pokodować tą skrzynię, którą masz. Jeśli jest taka opcja, to raczej bez przeszkód powinno wszystko działać. Potrzebujesz elektronika ogarniętego w BMW.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Dekodowałem VIN w serwisie BMW przed wymianą oleju, bo chciałem dokładnie wiedzieć jaką mam skrzynię i co lać. Wszystkie dokumenty i serwisówki jakie znalazłem w necie też mówią, że tam powinna być skrzynia 4 :)

Czy znacie jakiś dobrych elektroników w okolicach łodzi?

Wszystkich których znam lub znalazłem o nich informacje w necie rozkłądają ręce, albo twierdzą że taki układ nigdy nie powinien działać (a działał, bo przecież nie kupiłem auta jeżdżącego w trybie awaryjnym...)

A najgorsi są skrzyniarze, którzy okazali się po prostu kowalami. Żaden z nich nie ma pojęcia o elektronice ani elektryce poza najmniejszymi podstawami, a przecież era skrzyń automatycznych bez elektroniki skończyła się na początku lat 90... Większość z nich potrafi tylko robić tylko typowe awarie.

Jeszcze logicznie myśląc (choć nie wiem czy tu się da) nie byłoby sensu robić większej dłubaniny z kablami i komputerami skoro chciało się przyoszczędzić kupując skrzynię 5 zamiast 4, która idealnie pasuje.

Opublikowano
Poryj po prnd.pl / automat.pl - może kogoś rozsądnego znajdziesz. W okolicach Poznania jest dobry serwis, nie wiem jak w Łodzi :(