Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje zakup e93 rocznik 2007.

BARDZO PROSZĘ O WSZELKIE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA, OCENĘ ZDJĘĆ I HISTORII SERWISOWEJ. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC

po rozkodowaniu:

Wartość

Numer podwozia WBAWK71000PX00360

Kod typu WK71

Typ 320I OL (EUR)

Typoszereg E E93 ()

Seria 3

Rodzaj konstrukcji CABRIO

Układ kierowniczy LL

Drzwi 2

Silnik N43

Pojemność skokowa 2.00

Moc 125

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka LEDER DAKOTA/SCHWARZ (LCSW)

Data prod. 2007-04-24

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES Dummy-SALAPA

S1CCA AUTOMATIC START/STOP FUNCTION Auto start/stop function

S1CDA BRAKE ENERGY REGENERATION Brake Energy Regeneration

S249A MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL Wielofunkcyjność dla kierownicy

S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu

S387A WIND DEFLECTOR Osłona przeciwwietrzna

S423A FLOOR MATS, VELOUR Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S430A INT/EXT RR VW MIRROR W AUT ANTI-DAZZLE Lust. wew./zew. z automatyką przyciemn.

S431A INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-D Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S441A SMOKERS PACKAGE Pakiet dla palących

S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S4AEA ARMREST FRONT RETRACTABLE Podłokietnik przedni, przesuwany

S4ATA INT.TR.FINI. BLACK HIGH-GLOSS Listwy wewn., wysoki połysk, czarne

S4UTA THROUGH-LOAD.W.INT.TRANSPORT BAG Throughload opening w/int. transport bag

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S521A RAIN SENSOR Czujnik deszczu

S524A ADAPTIVE HEADLIGHTS Adaptacyjne doświetlanie zakrętów

S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna

S5ACA AUTOM. HIGH-BEAM HEADLIGHTS CONTROL Asystent świateł drogowych

S609A NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S612A BMW ASSIST BMW Assist

S620A VOICE INPUT SYSTEM Wejście głosowe

S633A PREP.MOB. PH. BUSINESS BLUET.INTERF. Instalacja tel. kom. Business

S672A CD CHANGER BMW FOR 6 CDS Zmieniarka CD na 6 płyt CD

S676A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM System głośników HiFi

S6AAA BMW TELESERVICES BMW Teleservices

S6UEA ANTI-THEFT SECURITY SYS.F. NAVI DVD Zabezp. syst. nawig. DVD przed kradzieżą

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

S8SPA COP CONTROL Sterowanie COP

S964A REQUEST NAVI DVD ON DELIVERY Przy dost. zażądać płyty DVD nawigacji

S9AAA EXTERNAL SKIN PROTECTION Zabezp. zewn. pokrycia z tworzywa szt.

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CBA CO2 CONTENT Zakres CO2

S255A SPORTS LEATHER STEERING WHEEL Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S459A SEAT ADJUSTM., ELECTR. W. MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S502A HEADLIGHT WASHER SYSTEM Spryskiwacze reflektorów

S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa

S522A XENON LIGHT Światło ksenonowe

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

S851A LANGUAGE VERSION GERMAN Wersja językowa, niemiecki

HISTORIA SERWISOWA

Auto z programu Premium Selection z Niemiec sprowadzone po roku użytkowania w Niemczech

Auto posiada historię serwisową z serwisu BMW, w której takie dane:

1. 29.02.2008 ~18154 km przegląd zerowy, montaż elementów wnętrza

2. 30.06.2008 - 22518 km serwis olejowy, serwis mikrofiltra, przecieka dach na połączeniu słupka z dachem (gwarancja)

3. 04.05.2009 - 31301 km przegląd czasowy, wymiana płynu hamulcowego, przygotowanie do wydania

4. 18.05.2009 - 31301 km malowanie tarcz hamulcowych p i t, dezynfekcja klimatyzacji

5. 15.10.2009 - 44675 km serwis olejowy, serwis mikrofiltra, serwis ogólny pojazdu, serwis olejowy silnika, wymiana mikrofiltrów, przegląd kompleksowa k, filtr oleju, filtr klimatyzacji, olej silnikowy 5w30

6. 10.12.2009 - 48705 km przegląd/wymiana świec, części klienta, diagnostyka GT1, silnik nierówno pracuje pali się kontrolka,

7. 13.01.2010 - test cewek zapłonowych, wymiana cewek zapłonowych

8. 31.08.2010 - wymiana czujnika tlenka azotu, programowanie, sonda NO

poza tym ostatnio wymienione płyn hamulcowy, amortyzatory (podobno w serwisie BMW, ale w historii nie ma)

MOJE UWAGI:

1. Bardzo duży odstęp między kołem przednim a nadkolem z przodu (złe amortyzatory czy to tylko wrażenie, na żywo tego nie zauważyłem). Wiem, że standardowo z przodu odstęp jest większy niż z tyłu. Proszę o ocenę zdjęć.

2. W trakcie jazdy po dodaniu gazu i odpuszczeniu słychać taki szum, jakby jakiegoś urządzenia lub jakiegoś paska. Bardziej to było słyszalne jak auto się rozgrzało. Raczej nie było to niepokojące, ale że jestem z natury upierdliwy to zwróciło moja uwagę. Jeździłem też bardzo zadbanym i nowszym BMW e92 2009 z tym samym silnikiem i tego nie słyszałem, albo było cichsze.

3. Wibruje lekko drążek skrzyni biegów, w e92 tez było podobnie ale trochę mniej wibrowało. Czy to standard? W grupie VAG tego nie zauważyłem

4. Z historii wynika, że auto miało typowy problem dla tego silnika czyli wymiana cewek. Wiem, że nadal na tę usługę jest gwarancja. Jest szansa, że się powtórzy problem? Czy jak już zostało to zrobione to powinien być spokój. Proszę o opinie fachowców.

GDZIE SPRAWDZIĆ PRZED ZAKUPEM W OKOLICY TRÓJMIASTA: (co polecacie?)

1. BMW FOTA

2. BMW ZDUNEK

3. ADAM SERWIS

4. WFK Wejherowo

5. Może jakiś inny?

Jeszcze raz dziękuję za wszelkie uwagi i spostrzeżenia.

http://img441.imageshack.us/img441/7233/039wo.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/8944/043mu.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/5483/kolo1z.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/1870/koon.jpg

Opublikowano

Ze zdjęciami to Cię nie ponosło......

3. Wibruje lekko drążek skrzyni biegów, w e92 tez było podobnie ale trochę mniej wibrowało. Czy to standard? W grupie VAG tego nie zauważyłem :duh:

Prosze nie osłabiaj mnie :mad2:

Opublikowano
Oczywiście to określenie "wibrowanie" to tak trochę na wyrost, chodzi o delikatne drgania wyczuwalne na drążku zmiany biegów. W Audi A5 nie czułem nic. Nota bene w Z4 sDrive 35i ze skrzynią SMG też nie czułem żadnych drgań ;) no chyba, że porządnie silnikiem pomruczeć.
Opublikowano
Oczywiście to określenie "wibrowanie" to tak trochę na wyrost, chodzi o delikatne drgania wyczuwalne na drążku zmiany biegów. W Audi A5 nie czułem nic. Nota bene w Z4 sDrive 35i ze skrzynią SMG też nie czułem żadnych drgań ;) no chyba, że porządnie silnikiem pomruczeć.

...4cylindrowy silnik wibruje bardziej niz 6tka ...nie wiem kto jezdził tym autem ale na ogół optycznie mocne auto ze słabym silnikiem uzytkowane w DE ma "zmęczone" sprzęgło i poduszki silnika/skrzyni a jesli auto dostało i poduszki są stare to nie trzymają i dlatego może byc wibracja...

Opublikowano

Myśle ze jest szereg rzeczy którymi powinieneś bardziej sie martwić i sprawdzic.

Po za tym piszesz i porównujesz skrzynie które nie są ''połączone bezposrednio'' z lewarkiem. a w tym aucie jest.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o serwis to ADAM SERWIS na osowej mogę Ci polecić z czystym sumieniem, ew. Fota w Gdyni. U Adama jężdzę sam i na pewno Ci dokładnie sprawdzą auto.

Jest jeszcze Premium Motors na Elbląskiej w Gdańsku, dla mnie trochę daleko ale też słyszałem, że ma dobre opinie.

Opublikowano
Myśle ze jest szereg rzeczy którymi powinieneś bardziej sie martwić i sprawdzic.

Po za tym piszesz i porównujesz skrzynie które nie są ''połączone bezposrednio'' z lewarkiem. a w tym aucie jest.

Czym powinienem bardziej się martwić? Może jakieś konkrety? Właśnie chodzi mi o coś na co powinienem zwrócić uwagę. Proszę o konkrety.

Opublikowano

Czym powinienem bardziej się martwić? Może jakieś konkrety? Właśnie chodzi mi o coś na co powinienem zwrócić uwagę. Proszę o konkrety.

...nasz nowy Kolego, że prawie zacytuję: "co Ty wiesz o sprawdzaniu samochodu?" :wink: ...masz rekomendację od Kolegi olo46 więc skorzystaj a potem możemu podyskutowac jak cos znajdą ...tak tez będzie lepiej dla Ciebie bo wątpliwości będzie mniej ...

Opublikowano

Ja jak szukałem auta to najpierw przebieg potem ewentualna wycieczka z miernikiem lakieru, żeby wstępnie zweryfikować słowa sprzedawcy wtedy serwis. Tobie polecam to samo, bo jak wynika z opisu już jakieś wstepne oględziny i weryfikację auta masz za sobą, także wątpię żeby z tych zdjęć które wstawiłeś koledzy wywróżyli Ci więcej niż sam widziałeś.

Powodzenia

Opublikowano

Myśle ze lewarek jest najmniejszym z twoich problemów.. sam piszesz ze masz wątpliwości co do kół, to jest chyba ważniejsze od lewarka który niby wibruje.

Po za tym auto na letnich kołoch wygląda jak ''koza'' bardzo wysoko stoi. itd....

Po zdjęciach które wkleiłes to jak wróżenie z fusów.

Opublikowano
Największy problem jest w tym, że jak to kolega napisał "jestem z natury upierdliwy'
Opublikowano
Drodzy Koledzy, sens tego typu postów polega tylko i wyłącznie na tym, że liczę, że ktoś z Was może widział już to auto, może wie o nim coś o czym ja nie wiem, a może nawet już ktoś je sprawdzał. W ten sposób chcę uniknąć niepotrzebnej wycieczki kilkaset kilometrów i wydatku kilku stów tylko po to, aby się dowiedzieć, że auto nadaje się jak większość używanych aut, a w szczególności "polskich" BMW, jedynie do gruntownej naprawy (czyt. nieopłacalnej). Co do doświadczenia w sprawdzaniu aut to rzeczywiście mam niewielkie, ale prawdopodobnie większe niż większość osób piszących na tym forum. Wiem jednak na pewno, że na tym forum są ludzie którzy wiedzą o BMW e93 wiele wiele więcej niż ja i liczę, na ich konstruktywną wypowiedź. E93 kupuję, bo mi się podoba, nie nową, bo za 2 lata będzie nowy model, nie 335i, 330i, 330d bo wiem, że są 100x lepsze niż 320i, ale po prostu tych aut nie ma, nawet na rynku niemieckim są stosunkowo rzadkie, a jak są to albo w opłakanym stanie (szczególnie w Polsce) albo ekstremalnie drogie. Przy dzisiejszej cenie EURO sprowadzanie auta z Niemiec jest nieopłacalne. Zostaje kupno auta w Polsce. Co do oferty e93 w Polsce - 3-4 auta godne uwagi i zakupu w roku. Właśnie dlatego piszę na tym forum, aby kupić jak najlepsze auto. Nie liczę, że ktoś mi napisze "Tak kupuj auto jest na 100% super". Bardzo ucieszę się, że ktoś napisze "Sprawdzałem auto 2 tygodnie temu - to złom bo ... - nie kupuj". Będę zadowolony jak napisze "Zwróć uwagę na to lub na to". Pozwoli to uniknąć mi i innym potencjalnym kupcom wielu problemów. Z mojej strony mogę obiecać, że jak się dowiem czegoś istotnego o aucie, co zniechęci mnie do kupna - na pewno poinformuję o tym fakcie innych. Zaznaczam, że nie liczę, że za cenę nowego VW Polo kupię 3-4 letnie e93. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i nadal mile widziane wszelkie uwagi.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Teraz masz szansę na niską cenę E93 jest zima, ale za 1-2 miesiące już nie będzie tak rózowo.

Jak kupowałem swoje E93 to jeden dealer sprzedawał wiosną 2 letnie 330d za 180 tys złotych, jak się skończyło lato spuścił z ceny na 160 tys złotych i sprzedal.

To E93 które pokazujesz za jaką jest kwotę?

Jest dwuletnie E93 za zaledwie 89 tys z autoreduty.

Bez M-pakietu zawieszenie jest wysokie i E93 wygląda lipnie.

Opublikowano

Wczoraj ta z Autoreduty poszla

Wg mnie to byla super okazja. praktycznie nowe auto z rokiem gwarancji za 90 tysiecy. Skore i super audio mozna dolozyc za 10 tysiecy.

Nie ma co porownywac z niepewnym sprzetem z 2007 roku :?

Beste Maschine der Welt