Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie! Wróciłem z warsztatu. Diagnoza: łożysko (chyba oporowe). Oczywiście zalecają wymianę całego sprzęgła. Facet twierdzi, że pierwsze co zrobił to odpowietrzył sprzęgło i uzupełnił płyn. Ale nic podobno to nie dało. Jeżeli chodzi o spalenie sprzęgła to jak powiedział: samochód musiał dostawać ostro po garach! Ja samochód mam od tygodnia i nie wiem czy ja je doprowadziłem do takiego stanu przez 6 dni, czy też poprzedni właściciel je tak "heblował" :?: Z tego co się dowiedziałem to sprzęgło w takim BMW nie psuje się z regóły po 140 tysiącach :? Więc może te 137 tysięcy, które mam na liczniku to może już drugi obieg zegara! No już sam nie wiem co o tym myśleć. Wydaje mi się, że nie ma co ciagnąc dłużej tego tematu, choć pewnie wielu osobom pomoże jeszcze w przyszłości. Napewno następnym razem poradzę się najpierw Was - Szanowni Forumowicze i dobrze się zastanowie nad wyborem "Dobrego Warsztatu". Myślcie sobie o mnie co chcecie ale jestem poprostu (póki co) mizernym znawcą motoryzacji i mechaniki samochodowej i najwyraźniej dałem się zrobić w tzw "bambuko". Mam nadzieję, tym samym, że Wasze podpowiedzi pomogą innym - "początkującym użytkownikom"!

P.S. Jak zrobią mi samochód to napisze dokładnie gdzie je naprawiałem i przedstawie dokładne wyliczenia z faktury.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie straszcie chłopaka może rzeczywiście było coś więcej do wymiany a sam napisał, że się nie zna, chociaż za taką kasę to by kupił ze dwie skrzynie używane. Jak będziesz odbierał samochód to niech cie wezmą pod auto i pokarzą palcem co wymienili czego się tykali, niech ci na wszystko dadzą fakturę na każdą część, którą zmienili. Jak wymienili sprzęgło napewno będą ślady ingerencji, tylko nie bierz faktury typu "wymiana sprzęgła" bo się wywiną sianem.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
no Panowie ja jestem dzis bardzo sczesliwy bo moje miekkie i bez oporu sprzeglo kosztowalo 42 zl 30za robocizne i reszta za plyny. Super warsztat uczciwi i fachowi ludzie.wystarczylo odpowietrzyc i dolac plynu i znow sie ciesze jazda.pozdrawiam dzieki za pomoc
Opublikowano

... jak oni to zdiagnozowali skoro nie działało sprzęgło ? myślę że podeszli do tego " kompleksowo " - wszystko do wymiany . Czy sprzęgło było spalone ? sam powinieneś wiedzieć bo jak jest spalone to ślizga - obroty silnika ni jak nie mają się do mocy i prędkości / silnik wchodzi na wysokie obroty a auto jest mułowate / - jeżeli wymieniają sprzęgło to idzie za tym wymiana docisku i łożyska oporowego - potem są dwa siłowniki hydrauliczne - jeden nad pedałem i drugi przy skrzyni biegów , można by wymienić / naprawić jeden z nich / może nie padły dwa na raz - potem zostaje tylko odpowierzenie i uciecha z jazdy ...

drogo zawołali - ale jak już powiedziałeś A to musisz powiedzieć B - żądaj wymienionych części - to za co płacisz/ do śmieci wyrzucisz ale będziesz widział ale to też nie jest pewne czy to będą Twoje części / sprzęgło , docisk , łożysko , dwa siłowniki / żądaj paragonów na części albo faktury z wyszczególnieniem napraw - nie łaszcz się że Ci opuszczą robociznę o parę groszy - będziesz miał chociaż gwarancję albo podkładkę w razie czego a przy takiej kwocie parę groszy w te lub w tamte nie sprawi Ci różnicy a coś widzę że Cię w rogi stukneli ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Zdiagnozowali po demontażu sprzęgła. Sprzęgło stare widziałem i pojechałem z kimś kto się troszkę na tym zna. Wiadomo, że mogli pokazać inne (od innego samochodu). Ale nowe też widziałem i dostałem wszelkie paragony, fakturę i gwarancję. Do tego wymienili siłownik i pompkę. Za część zapłaciłem 1000 zł + VAT. Reszte - czyli kolejny 1000 policzył mi za robociznę i przegląd samochodu pod względem technicznym. Wiem, że napewno ze mnie zdarł kasę, ale jak już ktoś z Was napisał - doświadczenie kosztuje :( Jedno co nie zostało zrobione to jedna lampa xenonowa. Tu stwierdzili, że wina leży w przetwornicy i należało by ja wymienić. Ale to może po następnej wypłacie i napewno nie u nich :8) Samochód już mam, różnicę czuć i to znaczną. Więc myślę, że sprawa zamknieta. Dziękuję wszystkim za pomoc - te posty niejednemu napewno się przydadzą. Na sam koniec chcę tylko zapytać ile może kosztować przetwornica? Pozadrawiam wszystkich serdecznie...