Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z moja 316 ktura ma silnik model m40 konkretnie to zapala mi sie kontrolka oleju sprawdzalem cisnienie i wynosi ono na wolnych obrotach 02-04 a na obrotach rzedu 4000 4-4.5 zdiolem rowniez miske olejowa a tam znalazlem metalowe wiury dlugosci okolo 1,5 cm ( bylo ich kilka). w pierwszym momecie myslalem ze to panewki ale wydaje mi sie to nie mozliwe bo silnik chodzi normalnie nie stuka a pozatym biorac pod uwage wielkosc tych wiurow to powinien obrucic i zdechnac na amen. Osobiscie uwazam ze to moze byc pompa oleju, mogla sie rozsypac. Moje pytanie brzmi co robic w tej sytuaci i jakie powinno byc cisnienie oleju na wolnych obrotach moze ma ktos z was ksiazkie o tym modelu bmw.
Opublikowano

Wg ksiazki "Sam naprawiam" od e30 cisnienie oleju na biegu jalowym powinno wynosic 0,13 do 0,2 MPa - dla M40.

Przy obrotach 5000 - 6000 cisnienie oleju powinno osiagnac wartosc conajmniej 0,4 do 0,43 MPa

Wychodzi na to ze masz zbyt duze cisnienie. Stawiam na zaworek na pompie