Skocz do zawartości

E36 316i M43 Compact, Spalona cewka, Spalony tranzystor...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z moją BMką E36 316i M43 Compact 1996.

Otóz po fali mrozów, pojawił się problem, BMka nagle zaczęła nie równo pracować, wiec wywnioskowałem ze nie pali na pierwszy cylinder.

Sprawdziłem to, i aparat zapłonowy przy pierwszej cewce został rozsadzony, wiec spaliło mi pierwszą cewkę, kupiłem nowy aparat zapłonowy zamontowałem i problem się powtarza nadal pracuje na 3 cylindrach i rozsadza i topi pierwszą cewkę w aparacie.

Szukając dalej przyczyny doszedłem do sterownika DME, mierząc miernikiem tranzystory od napięcia do cewek, ten od pierwszej cewki się spalił.

Szukając w sieci zamiennika, dowiedziałem się ze może być BU931ZP, taki zamówiłem wlutowałem, odpalam BMkę i nadal pali na 3 gary, znowu spalił się tranzystor.

i już nie wiem co to może być. Czekam na jaką kolwiek pomoc, może uda mi się uratować moją BMkę.

Pozdrawiam Artur

Opublikowano
wymien cewke i cały sterownik,wtedy bedzie dobrze, nie lutuj nic tam tylko wszystko to wymien, mialem to samo
Opublikowano

Dobra jakoś zrobiłem, nowa cewka i nowy tranzystor wlutowany z innego sterownika DME ten zamiennik co kupiłem był za słaby. BMK wróciła do życia,

Można Zamknąć