Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pewien problem , zakupiłem sobie alarm samochodowy Peiying PY-Y-3018. wcześniej miałem założony alarm Cobra 0979 (4C0979STB) , lecz cobrę musiałem wymienić ponieważ zgubiłem pilota a centralka nie ma funkcji parowania z nowym pilotem. Po cobrze zostały podciągnięte wszystkie potrzebne kable , tj zamykanie zamka , szyb odcięcie zapłony i właśnie wiele wiele więcej. Problem u mnie jest taki , jakim sposobem mogę dojść do tego który kabel za co odpowiada , są oznaczone kolorami , może nawet zachowane są takie kolory jakie mają być fachowo bo są one naprawdę ładnie zrobione może nawet oryginalnie.

Proszę podpowiedzcie coś zabrałem się do tego ale zwątpiłem trochę i chciałbym się zapytać kogoś kto się na tym zna

Opublikowano

czytam sobie po necie i czytam ale nie mogę znaleść informacji.

u mnie sterowanie jest plusem więc czy ja mogę sprawdzać co jest do czego naprzykład plusem dotykać poszczególnych przewodów i co się bedzie zaświecać czy zamek ruszy, czy ja czegoś nie spalę. Jaki jest fachowy sposób na odnalezienie do czego leci dany kabel?

Opublikowano
witaj. do nowego alarmu mam z tym nie mam problemu. Mam natomiast problem z tą wiązką kabli od starego nie mogę znaleść schematu do cobry to jest bardzo stary alarm jak już mówiłem on był bardzo profesjonalnie zamontowany kolory prawie wszystkie są takie jak w tym ale czy napewno do tego samego służą tego właśnie nie wiem i boję się coś spalić. Jakim sposobem mogę sprawdzić do czego te kable biegną. mam miernik elektryczny ale to nie bardzomi pomaga. Naprzykład miałem w starym również odcięcie zapłonu i gdy go dłączyłem musiałem cztery kable zrobić (kolor ich jest zielony z jakimś paskiem w tej chwili nie pamiętam)na krótko bo auto nie chciało palić, po tym zabiegu auto paliło ale przez 24 godz. rozładowało mi akumulator, właśnie raczej to ponieważ wiecej przewodów nie ruszałem. Może przez bezpieczniki uda się coś sprawdzić np. miernikiem sprawdzać obwód ale to dość męczące i chyba potrzebował bym drugiej osoby do pomocy bo wiązka kabli jest pod kierownicą a bezpieczniki na zewnątrz. Poradźcie coś. Bo już rozładowałem aku.