Skocz do zawartości

e36 318i Dudnienie podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co może być przyczyną dudnienia podczas gwałtownego hamowania z dużej prędkości. Po kilku dohamowaniach z prędkości np 120- 20 ostrość hamulca pogarsza się ( z bardzo dobrego), a pedał jakby troszku miękki się robił. Dudnienie jakby dochodziło z lewego przedniego koła, ale siła hamowania jest taka sama jak i z prawego koła. Mam kilka pomysłów co do przyczyny ale do końca nie jestem pewny dlaczego tak się dzieje. Może mam przegrzane tarcze, albo to oznaka kończących się klocków(niewiele ich zostało i przymierzam się do wymiany na wiosnę). ...albo to jakiś niewielki luz w zawieszeniu(ogólnie nic nie puka nawet na bardzo dziurawej drodze więc "większych" luzów nie ma)?
Opublikowano
a nie czujesz pulsowania na pedale?? moze tarcze krzywe? albo cienkie juz sa i jak sie zagrzeja to zaczynaja "falowac"
Opublikowano
Pewnie klocki się kończą,nie czekaj z wymianą do wiosny,bo dojdą jeszcze zjedzone tatcze i przód auta jak nie wyhamujesz wjeżdżajac w czyjś zderzak.
Opublikowano
albo mechaniczne bicie opony.
Opublikowano
  • Autor
a nie czujesz pulsowania na pedale?? moze tarcze krzywe? albo cienkie juz sa i jak sie zagrzeja to zaczynaja "falowac"

Przerabialem juz krzywe tarcze w poprzednim aucie (Vento bez ABS) ale tym razem raczej nie to. Co prawda odgłos podobny ale pedał nie pulsuje. ABS mógłby tłumic takie pulsowanie i czy tarcze przegrzane zawsze falują?

Edytowane przez Mateusz88-318

Opublikowano
  • Autor
albo mechaniczne bicie opony.

Opony napewno nie. Tez tak myślałem ale po zmianie na zimowe dalej to samo:-P Felgi też nie, nie są pokrzywione. Kół się nie czepiam bo nawet przy 200 nie ma mreszku na kierownicy.

Edytowane przez Mateusz88-318

Opublikowano
  • Autor
Pewnie klocki się kończą

Ale czy przy kończących się klockach słychać jakieś dudnienia przy gwałtownym hamowaniu z dużej prędkości?

Opublikowano
Tak miałem,dudnienie z dziwnym metalicznm poglosem,jakbym ciągnoł Za sobą tregiel.
Opublikowano
koniec klockow powinna zapalic sie kontrolka czerwona masz czujnik w lewym kole
Opublikowano
  • Autor
Tak miałem,dudnienie z dziwnym metalicznm poglosem,jakbym ciągnoł Za sobą tregiel.

Tregli jeszcze nie ciągnie bo jeszcze troche okładziny jest.

koniec klockow powinna zapalic sie kontrolka czerwona masz czujnik w lewym kole

Czujnik jest ale czy bedzie działał tak jak powinien i czy bedzie sie świeciła kontrolka...?? Okładziny na klockach zostalo mniej więcej 5mm. Kiedy powinna zabłysnąć kontrolka?

Opublikowano
podnies auto i lekko krec kolem reka, jesli bedzie w jednym miejscu wiekszy opor to raczej tarcze