Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, tydzień temu miałem nieprzyjemny incydent... Mianowicie moja siódemka padła ofiarą kuny, kota lub tchórza jakiegoś... A pies się dołączył i przegryzł przewód hamulcowy przy prawym przednim kole... jest za zimno, żebym sam coś zrobił (-13 do -18 u mnie), dlatego oddałem samochód do mechanika mieszkającego z 200 metrów ode mnie... wymienił przewody hamulcowe przednie (oba), dałem mu do zalania płyn DOT 4 kompatybilny z kontrolą trakcji i ESP, zalał go, przy okazji wymienił mi płyn w układzie wspomagania (Castrol dex 2)... odbieram samochód... wsiadam, odpalam go i kontrolka ABS'u się świeci... samochód stał pod górką, dałem mu trochę gazu... kontrola trakcji działa... wyjechałem z dołka, przejechałem 10 metrów i na wyświetlaczu pokazuje się [ ASC nicht aktiv+ ], wracam do faceta i pytam o co chodzi... on powiedział, że wymienił przewody, odpowietrzył ukł. hamulcowy zalał płynem i to wszystko, elektryki nic nie dotykał... Koledzy, proszę was o pomoc bo za 10 dni samochód musi być w 100% sprawny... Pozdrawiam.
Opublikowano

Sprawdz czujniki ABS u mnie to było przyczyną. Wyciągnij wtyczke włoż miernik jezeli pokaze jakis tam opor znaczy ze działa jezeli cisza to czujnik do wymiany. Cean czujnika w granicach 15-20zł uzywka ori z allegro.

pozdrawiam

Opublikowano
i żadnych innych propozycji ? a o co chodzi z kontrolą trakcji ? bo ta nie działa po przejechaniu paru metrów... dodam że w samochodzie dziwnie śmierdzi podczas jazdy... nie wiem co to za zapach, pierwszy raz coś takiego czuję...
Opublikowano

Witam.

ten dziwny zapach możne pochodzić z rozlanego płynu hamulcowego lub płynu od wspomagania.

możliwe jest że podczas napełniania rozlało mu się troszke na kolektory i teraz śmierdzi , a może masz wyciek któregoś , sprawdz na postoju czy gdzieś coś nie kapie .

co do ASC ja z nim walcze od kilku lat i cały czas niestety przegrywam , zrób test ASC , na podstawie mignięć kontrolki '' dowiesz '' się co jest przyczyną .

test robisz następująco:

wciskasz i trzymasz guzik ASC , naciskasz i trzymasz pedał hamulca i włączasz zapłon , kontrolka się zapali i zacznie migać licz mignięcia , gdzieś w starych moich postach jest rozpisak co znaczy ilość mignięć.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam, przestało śmierdzieć... nie wiem może coś mu się wylało tam (ps.i tak musiałem dolać płynu hamulcowego bo na minimum mi zalał, zalałem na 3/4), aktualnie moja siódemka stoi na podwórku, akumulator w domu trzymam... dziś odpaliłem go, odpalił idealnie, ale coś jest nie tak bo do 75 stopni silnik faluje 530-600 obr. i samochód cały się trzęsie, tak jakby na 5 garów chodził, faluje... Czy silnik krokowy może być za to odpowiedzialny ? Po osiągnięciu 75 stopni silnik się "układa" i chodzi równo już... A propo ASC i ABS... na podwórku go odpaliłem... asc działa a kontrolka absu nie świeciła... podjechałem z 7 metrów do przodu, do tyłu... potem znowu do przodu, dodałem więcej gazu i ASC działało normalnie, zahamowałem abs też działał... ale jak przejedzie się z 30-40 metrów to się kontrolka włącza abs'u, abs nie działa, i komunikat ASC nicht aktiv+...
Opublikowano
Ok zauważyłem że przewód od czujnika abs'u z przodu jest zerwany... (i oddaj tu samochód do mechanika... :evil: :mad2: ) naprawię i dam znać co i jak we wtorek.