Skocz do zawartości

E32 735iA ASC nicht aktiv+ i kontrolka ABS'u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, tydzień temu miałem nieprzyjemny incydent... Mianowicie moja siódemka padła ofiarą kuny, kota lub tchórza jakiegoś... A pies się dołączył i przegryzł przewód hamulcowy przy prawym przednim kole... jest za zimno, żebym sam coś zrobił (-13 do -18 u mnie), dlatego oddałem samochód do mechanika mieszkającego z 200 metrów ode mnie... wymienił przewody hamulcowe przednie (oba), dałem mu do zalania płyn DOT 4 kompatybilny z kontrolą trakcji i ESP, zalał go, przy okazji wymienił mi płyn w układzie wspomagania (Castrol dex 2)... odbieram samochód... wsiadam, odpalam go i kontrolka ABS'u się świeci... samochód stał pod górką, dałem mu trochę gazu... kontrola trakcji działa... wyjechałem z dołka, przejechałem 10 metrów i na wyświetlaczu pokazuje się [ ASC nicht aktiv+ ], wracam do faceta i pytam o co chodzi... on powiedział, że wymienił przewody, odpowietrzył ukł. hamulcowy zalał płynem i to wszystko, elektryki nic nie dotykał... Koledzy, proszę was o pomoc bo za 10 dni samochód musi być w 100% sprawny... Pozdrawiam.
Opublikowano

Sprawdz czujniki ABS u mnie to było przyczyną. Wyciągnij wtyczke włoż miernik jezeli pokaze jakis tam opor znaczy ze działa jezeli cisza to czujnik do wymiany. Cean czujnika w granicach 15-20zł uzywka ori z allegro.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
i żadnych innych propozycji ? a o co chodzi z kontrolą trakcji ? bo ta nie działa po przejechaniu paru metrów... dodam że w samochodzie dziwnie śmierdzi podczas jazdy... nie wiem co to za zapach, pierwszy raz coś takiego czuję...
Opublikowano

Witam.

ten dziwny zapach możne pochodzić z rozlanego płynu hamulcowego lub płynu od wspomagania.

możliwe jest że podczas napełniania rozlało mu się troszke na kolektory i teraz śmierdzi , a może masz wyciek któregoś , sprawdz na postoju czy gdzieś coś nie kapie .

co do ASC ja z nim walcze od kilku lat i cały czas niestety przegrywam , zrób test ASC , na podstawie mignięć kontrolki '' dowiesz '' się co jest przyczyną .

test robisz następująco:

wciskasz i trzymasz guzik ASC , naciskasz i trzymasz pedał hamulca i włączasz zapłon , kontrolka się zapali i zacznie migać licz mignięcia , gdzieś w starych moich postach jest rozpisak co znaczy ilość mignięć.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Witam, przestało śmierdzieć... nie wiem może coś mu się wylało tam (ps.i tak musiałem dolać płynu hamulcowego bo na minimum mi zalał, zalałem na 3/4), aktualnie moja siódemka stoi na podwórku, akumulator w domu trzymam... dziś odpaliłem go, odpalił idealnie, ale coś jest nie tak bo do 75 stopni silnik faluje 530-600 obr. i samochód cały się trzęsie, tak jakby na 5 garów chodził, faluje... Czy silnik krokowy może być za to odpowiedzialny ? Po osiągnięciu 75 stopni silnik się "układa" i chodzi równo już... A propo ASC i ABS... na podwórku go odpaliłem... asc działa a kontrolka absu nie świeciła... podjechałem z 7 metrów do przodu, do tyłu... potem znowu do przodu, dodałem więcej gazu i ASC działało normalnie, zahamowałem abs też działał... ale jak przejedzie się z 30-40 metrów to się kontrolka włącza abs'u, abs nie działa, i komunikat ASC nicht aktiv+...
Opublikowano
  • Autor
Ok zauważyłem że przewód od czujnika abs'u z przodu jest zerwany... (i oddaj tu samochód do mechanika... :evil: :mad2: ) naprawię i dam znać co i jak we wtorek.