Skocz do zawartości

2 x E46 320d 2005 co o nich sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy, z racji tego że powoli przymierzam się do zakupy e46 320d chciałem zapytać o te 2 egzemplarze, co o nich sądzicie. Po oba auta dzwoniłem i z opowieści w obu wydaje się być wszystko ok, w srebrnej do wyamiany maska i świece żarowe tak poweidział sprzedający, w grafitowej wszystko jest porobione, amory, zawias i oleje oraz filtry...Co do ceny to ze srebrnej powiedział że zejdzie tylko na paliwo, a w grafitowej że niewiele ale to do dogadania się na miejscu, po obie mam ok 350 - 450km...Zgóry dzięki za opinie i sokole oko:) Obie mają książki serwisowe, jednak grafitowa ma tylko jeden kluczyk.....Kto sie orientuje jaki koszt dorobienia kluczyka w ASO?...

http://moto.allegro.pl/bmw-e46-touring-diesel-320d-super-stan-ksiazka-ser-i2077842037.html

http://otomoto.pl/bmw-320-szara-skora-navi-szaro-zloty-C22770776.html

Opublikowano

Oba ładne, normalne, dobrze rokują patrząc po fotach. Ale sam wiesz przecież co dalej ;)

Kluczyk - nie ma sensu dorabiać w ASO bo to drożyzna. Kup na Allegro surówkę, czyli nowy nierzeźbiony kluczyk z elektroniką (transponder + pilot) za 200 zł. Zleć wyrzeźbienie grotu i zakodowanie kluczyka w praktycznie każdym zakładzie dorabiającym klucze za ok 200 zł, może 250 zł, i sprawa załatwiona. Przerabiałem to właśnie ;)

A, jak ma 1 kluczyk to b możliwe, że jest jednak kupiona z ubezpieczalni - tam zazwyczaj nie bawią się w kompletowanie kluczyków itd.

Co do porobienia wszystkiego - czyli zawias, amory, oleje itd. - to jakby to policzyć nawet budżetowo to wychodzi lekko leciutko 2 kloce. Zakładając, że kolo wlał Lotosa 10W40, filtry marki "Filtr", a zawias robił wymieniając sworznie i regenerując amorki. Samo zrobienie przednich wahaczy z tulejami + gumy i pierdółki, to ok 1500 zł na dobrych częściach. A do tego jegszcze amorki. A to tylko przód ;) Dobra oliwa i zestaw filtrów to masz lekko 350-400 zł do diesla. No chyba, że facet to robił sobie przez cały okres użytkowania. Ja bym jednak poprosił na to fakturki.

Opublikowano
  • Autor
Obaj mają na wszystkie wymiany i kwity faktury, jednak srebrna była serwisowana tlko i wyłącznie w ASO.
Opublikowano
Tą srebrną sam się interesowałem. Serwisowane wyłącznie w bmw- myślę że 6 wpisów w KS w aso przez 6 lat to niewiele....auto średnio zadbane z fotek....
Opublikowano
  • Autor
Hmmm no wygląa na 1 seriws na rok....Trzeba pomyślec:)
Opublikowano

Jedno i drugie wygląda na warte oglądnięcią.

Może światło dziwnie pada, ale czy grafitowa nie ma na nowo obszywanej kiery? nic nie zarzucam, tak mi sie tylko rzucilo w oczy :) moge sie mylic.

co do kluczyka - miałem taką sama sytuacje. I najtaniej dorobic kluczyk bylo wlasnie w ASO... zadzwon i spytaj :). Wiem, że z pilotem wychodzilo drozej, ale za zwykly kluczyk bez pilota (otwieranie+odpalanie) zapłaciłem mniej niż wołali okoliczni rzemieślnicy :)

powodzenia w zakupie! e46 to swietne auta! ;-)

Opublikowano
hmm, chyba faktycznie mi sie tylko wydawalo. Za grafitowa przemawia też to, że ma rewelacyjne fotele.. ;-))
Opublikowano
  • Autor
No nic moze sie jutro wybiore po grafitowa....chociaz chetnie bym tez obejrzal i srebrna....jak uda mi sie wygospodarpwac jutro cza zdam relacje:)
Opublikowano
Może najpierw zadzwoń i zapytaj, jakie przygody miała ta grafitowa.
Opublikowano
  • Autor
Dzowniłem i pytałem gość mówi ze 100% bezwypadek...srebrna to samo:)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Hmmm no wygląa na 1 seriws na rok....Trzeba pomyślec:)

1 serwis w ASO na rok przy przebiegu 230 tys km to nie tragedia.

Jest tez mozliwosc ze wieksze przeglady gosciu robil w ASO, a np. olej i filtry zmienial gdzie indziej, w malym niezaleznym warsztacie. Troche osob tak robi.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

witam

grafitowej dobrze sie przyjrzyj

przebieg jak na auto z niemiec nie za duży

przodek ładny może malowanko było :?:

prawa lampa złudzenie zaparowanej

Opublikowano
  • Autor
witam

grafitowej dobrze sie przyjrzyj

przebieg jak na auto z niemiec nie za duży

przodek ładny może malowanko było :?:

prawa lampa złudzenie zaparowanej

Auto obejrze z kolegą mechanikiem oraz blachaczem, jednak chciałbym też pojechać później do ASO na sprawdzenie auta, żeby dali kwit co do zrobienia i co było robione..Lampy są ok bynajmniej z dodatkowych zdjęć które dosłał mi sprzedawca...Podobno wczesniej Beemką latała Niemka...

Opublikowano
A co to ma do rzeczy, że latała Niemka? Zapytaj jeszcze czy na pewno była stara :mrgreen: ważne jest żeby miała minimum 90 lat. Do tego wieku jest gwarantowany idealny stan techniczny samochodu. Młodsze Niemki i Niemcy już tego nie gwarantują. :D Przepraszam za odrobinę ironii, ale nie mogę się powstrzymać :norty:
Opublikowano
  • Autor
A co to ma do rzeczy, że latała Niemka? Zapytaj jeszcze czy na pewno była stara :mrgreen: ważne jest żeby miała minimum 90 lat. Do tego wieku jest gwarantowany idealny stan techniczny samochodu. Młodsze Niemki i Niemcy już tego nie gwarantują. :D Przepraszam za odrobinę ironii, ale nie mogę się powstrzymać :norty:

Stary wyluzuj porty i nie spinaj sie tak, przekazuje tylko to co mi powiedział właściciel - nic wiecej. A z drugiej strony skad wiesz...może właśnie jeździła faktyczna Niemka i to jakaś dobra [BAD] 25 lat:D heheheh

Pozdro:)

Opublikowano

Stary wyluzuj porty i nie spinaj sie tak, przekazuje tylko to co mi powiedział właściciel - nic wiecej. A z drugiej strony skad wiesz...może właśnie jeździła faktyczna Niemka i to jakaś dobra [bAD] 25 lat:D heheheh

Pozdro:)

Nie potrafisz czytać że było to ironiczne? Nie zauważyłeś ikonek. Zrób to samo co mi proponujesz :mrgreen:

Opublikowano

Witam

Matias-e90 już po oględzinach grafitowej?

Przeglądając fotki z ogłoszenia:

- przedni zderzak minimalnie odstaje z lewej strony ;

- spasowanie przednich błotników

lewy -> szczelina między błotnikiem a drzwiami

prawy -> szczelina między progiem a błotnikiem oraz linia bocznych listew

- tylna klapa różnica w szczelinach z lewej i prawej strony na dole bardzo wyraźna;

- odległości między tylnymi światłami a klapą są niepokojąco małe;

- trochę dziwne, że lewy kielich "błyszczy się jak psu ......" :mrgreen: ;

- prawy przedni reflektor jak to wcześniej zauważył bolo73 jest zaparowany, a przecież auto jest niby garażowane ............( z miesiąc temu w swojej 320d miałem sytuacje że zaparowały mi obydwa reflektory mimo że wszystko w nich na piątkę :mrgreen: gdy pogoda w Lubuskim była bardzo deszczowa a w godzinach wieczornych temp była bliska zeru ALE autko stoi pod chmurką :| );

- prawa śruba podtrzymująca chłodnicę od góry słabiej wkręcona;

- przy łapaczu powietrza Ktoś pomylił :mrgreen: zaczepy/zatrzaski mocujące bo ten po prawej stronie autka jest ok ale ten po lewej to powinien mocować żaluzję za chłodnicą przy zbiorniczku wyrównawczym.

Zdaję sobie sprawę, że trochę się czepiam :roll: o szczelinki/odległości ale przecież Omawiamy jedną z najdroższych 320d na allegro....., wydaje mi się, że można mieć większe wymagania :) .

- gdyby takie czyste autko czeka na mnie na oględziny :) to na wstępie bym był bardzo zadowolony :) ;

- wyposażenie/wnętrze to taka wisienka na torcie :) bo wersje "Spezial Edition Exklusive" nie są popularne ........... :wink: ;

- jak w autku widzę sportowe fotele mi się oczka świecą :norty: (trochę się w takich nasiedziałem i z wielką chęcią do swojej bumki bym wstawił);

- wnętrze wygląda ok (boczek kierowcy minimalnie jest już pozadzierany).

Powodzenia przy ewentualnych oględzinach.

Opublikowano
  • Autor
dzięki wielkie za bardzo profesjonalną opinię, jednak nie byłem jej oglądać ze względu na to iż potencjalny chętny na moje e60 poprostu zrobił mnie w ....no wiecie:) powiedział ze za 4 tys więcej bedzie miał 2 lata młodszą w xd-ku:) no więc mówie jak Pan sobie życzy;) dlatego chwilowo czekam aż ktoś chętny zainteresuje się moją e60, wiem że jest martwy sezon, ale może akurat ktoś bedzie zainteresowany:) Grafitową i tak bym chętnie pojechał obejrzeć z racji tego, że nie wygląda źle oczywiście elementy które wymieniłeś sprawdze osobiście z potrójną uwagą:) dzięki jeszcze raz:) pozdrawiam.
Opublikowano

Nie wiem w jakim stanie itd. jest Twoje e60, ale skoro za 4 tyś więcej można mieć już xd dwa lata młodsze to życzę powodzenia nowemu klientowi "cztero-łapa" przy raczej pewnych wizytach u Panów Mechaników :).

Rzeczy które wymieniłem nie dyskwalifikują autka, przecież w fabryce również poszczególne elementy "demontowalne" mogą być trochę gorzej spasowane, ale potencjalny klient zawsze ma trochę klapki na oczach :).