Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW 316i , 1.9 benzyna, 2000r.

Planuję założyć gaz sekwencyjny do mojego BMW. Czy znacie jakieś dobre warsztaty w Warszawie lub okolicach godne polecenia? Chcę, żeby zrobili to dobrze. W jakich kosztach mniej więcej się zmieszcze?

Sorry, że nie poszukałem tego na forum, ale dostałem kompa w pracy na 5 min a potrzebuje to szybko załatwić..

Opublikowano

Idź na lpg-forum.pl i poszukaj typa "nikodem" - nie sposób go tam nie zauważyć ;)

Do tego silnika mogę polecić mój zestaw: Stag 300+, Hana 2000, Zavoli Zeta N, porządne rurki 8 mm, butla 50 l netto w koło, pełen wlew pod klapką.

Cena - no dżentelmeni o kasie nie gadają niby, a i ceny w Wawce mogą być ciutkę wyższe niż np. u mnie, ale w 3.000 powinieneś się zmieścić. To niemało, ok, ale to b porządna instalka, a co ważniejsze gazownik musi być ogarnięty i się przyłożyć.

Opublikowano
Idź na lpg-forum.pl i poszukaj typa "nikodem" - nie sposób go tam nie zauważyć ;)

Do tego silnika mogę polecić mój zestaw: Stag 300+, Hana 2000, Zavoli Zeta N, porządne rurki 8 mm, butla 50 l netto w koło, pełen wlew pod klapką.

Cena - no dżentelmeni o kasie nie gadają niby, a i ceny w Wawce mogą być ciutkę wyższe niż np. u mnie, ale w 3.000 powinieneś się zmieścić. To niemało, ok, ale to b porządna instalka, a co ważniejsze gazownik musi być ogarnięty i się przyłożyć.

a ten gość ktorego mam znaleść na forum zajmuje sie zakładaniem gazu ?

1.ok a powiedz mi , ile srednio ci tego gazu spala wiecej niz benzyny ? opłaca sie w ogole zakładać taki gaz ? jezdze dziennie około 60 km , w miechu robi około 1100 km.

2.Drugie pytanie , czy jest czuć gaz w samochodzie ? smierdzi ?

3.Po zalozeniu tego gazu musze cos doglądać ? wymieniac jakies filtry ? jest to czasochłonne ? czy poprostu przy badaniu technicznym dopłacam jeszcze za przeglad gazu ?

4. czy samochod po zalozeniu tego gazu nie zacznie sie sypac ? jest takie w ogole prawopodobienstwo ze cos zpiepRZOOO i bedzie sie cale auto sypac ? narzekałes na cos po zalozeniu tego gazu ?

Opublikowano

1. tak, on zakład gaz i, co równie ważne, mocno siedzi w BMW właśnie - nie żeby te nasze małe motorki były jakoś specjalnie wymagające, ale lepiej żeby się tym zajął ktoś, kto wie co to jest Vanos itd.

2. ok 15% więcej gazu idzie; oczywiście odpalasz też na Pb, więc zimą dobre 3-4 minuty potrafi rano chodzić na Pb; latem i wiosną znacznie krócej, nawet nie 1 minutę; oczywiście mówię o sytuacji rano, po postoju, bo potem w ciągu dnia to kwestia kilku sekund

czy się opłaca - przy ok 1000 km miesięcznie (też tak jeżdżę) to u mnie zwróci się po 1 roku (w praktyce pewnie po 1,5 roku, bo ostatnio jeżdżę jednak mniej, np. w styczniu tylko 500 km hehe);

3. przy dobrze założonej instalacji sekwencyjnej (3 generacja) nic nie ma prawa śmierdzieć i w praktyce nikt nie wyczuje, że masz junkersa zamontowanego

4. nic się nie sypie; oczywiście przed założeniem LPG trzeba się upewnić, że silnik nie ma felerów, zresztą inaczej gaziarz nie powinien nawet zakładać LPG do nieogarniętego motoru; ja osobiście nie miałem żadnych problemów z LPG, ale instalację zakladał mi najlepszy gaziarz w Poznaniu i nie za grosze

polecam jeszcze raz lpg-forum.pl - kopalnia wiedzy! mam też tam swój profil (kater)

luknij też ma mój profil na motostat - http://www.motostat.pl/user-vehicles/26382 - podaję realne spalanie przy spokojnej jeździe w cyklu mieszanym, częściowo po Poznaniu, ale również po kawałku autostrady i poza miastem; ale to naprawdę spokojna jazda z głową, a nie but i wyścig do świateł ;)

Opublikowano
1. tak, on zakład gaz i, co równie ważne, mocno siedzi w BMW właśnie - nie żeby te nasze małe motorki były jakoś specjalnie wymagające, ale lepiej żeby się tym zajął ktoś, kto wie co to jest Vanos itd.

2. ok 15% więcej gazu idzie; oczywiście odpalasz też na Pb, więc zimą dobre 3-4 minuty potrafi rano chodzić na Pb; latem i wiosną znacznie krócej, nawet nie 1 minutę; oczywiście mówię o sytuacji rano, po postoju, bo potem w ciągu dnia to kwestia kilku sekund

czy się opłaca - przy ok 1000 km miesięcznie (też tak jeżdżę) to u mnie zwróci się po 1 roku (w praktyce pewnie po 1,5 roku, bo ostatnio jeżdżę jednak mniej, np. w styczniu tylko 500 km hehe);

3. przy dobrze założonej instalacji sekwencyjnej (3 generacja) nic nie ma prawa śmierdzieć i w praktyce nikt nie wyczuje, że masz junkersa zamontowanego

4. nic się nie sypie; oczywiście przed założeniem LPG trzeba się upewnić, że silnik nie ma felerów, zresztą inaczej gaziarz nie powinien nawet zakładać LPG do nieogarniętego motoru; ja osobiście nie miałem żadnych problemów z LPG, ale instalację zakladał mi najlepszy gaziarz w Poznaniu i nie za grosze

polecam jeszcze raz lpg-forum.pl - kopalnia wiedzy! mam też tam swój profil (kater)

luknij też ma mój profil na motostat - http://www.motostat.pl/user-vehicles/26382 - podaję realne spalanie przy spokojnej jeździe w cyklu mieszanym, częściowo po Poznaniu, ale również po kawałku autostrady i poza miastem; ale to naprawdę spokojna jazda z głową, a nie but i wyścig do świateł ;)

a powiedz mi , jak odpalasz samochód to na benzynie i pozniej musisz przelaczac sam na gaz ? czy samo przelacza ?

Opublikowano
samo przełącza :) stary, współczesne instalacje LPG to zupełnie co innego niż miksery z czasów Polonezów Truck ;) obsługa ze strony kierowcy sprowadza się tylko do podjechania pod dystrybutor - tu nic nie regulujesz, nie dokręczas, nie przełączasz itd. - wszystkim steruje komp
Opublikowano
samo przełącza :) stary, współczesne instalacje LPG to zupełnie co innego niż miksery z czasów Polonezów Truck ;) obsługa ze strony kierowcy sprowadza się tylko do podjechania pod dystrybutor - tu nic nie regulujesz, nie dokręczas, nie przełączasz itd. - wszystkim steruje komp

bajka :D gadam juz z tym Nikodemem , mysle ze w niedlugim czasie wszystko zaloze i miejmy nadzieje ze bedzie dobrze :)

Opublikowano
Nie no masz rację, spoko, tak po prostu rzuciłem kierując się radami z innego forum i praktycznie takim samym kosztem węży. Oczywiście 6 mm też spokojnie styknie - zresztą, to chyba najmniej istotny element instalacji w takim silniku.
Opublikowano
eoeoeoeo jedno jeszcze pytanie , czy po załozeniu gazu musze gdzies zglaszac w starostwie np u mnie zeby dopisali do dowodu rej. ze mam gaz sekwencyjny ? czy poprostu robie go i moge jezdzic bez zadnego zalatwiania ? musze odrazu po wyjezdzie zrobic przeglad nowy ? czy tez moge czekac az mi sie bedzie konczył przeglad i dopiero pojade ?
Opublikowano

Przy faro 8 jeszcze jest droższy wielozawór :8)

po montarzu dostajesz papiery i z nimi do urzędu tam wbijają w dowód pieczątkę o przystosowaniu do zasilania LPG i dopiero przyszłe badania robisz "z gazem"

Najekonomiczniej jak zrobisz badania i pojedziesz wstawić gaz

Opublikowano
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł jak chcesz mieć dobrze wstawione jedz do Nikodema, lub któryś z warsztatów partnerskich AC.SA na stronie http://www.ac.com.pl i zastanów się dlaczego jedne warsztaty mają kolejkę a inne zrobią od ręki?

Nikodem nie nadaje się pod zadnym względem do rozmowy z klientami itp , dzwonic do niego mozna milion razy i tak nie odbiera , jak juz odbierze to nie ma czasu albo umawia sie ze mna na "niedziele" po czym w niedziele dzwonie do niego co z naszą wizytą a on ok badz za 30 min , za 30 min dzwonie nie odbiera , znowu po 10x odbiera i mowi ze oddwoni za 40 min bo kolega mu kable do bmw zabrał , ok czekam , czekam czekam czekam , do dziś czekam i NIC , z tego co wiem jeszcze pare osób (z 5) miało z nim to samo , a po zrobieniu gazu jak juz jakimś cudem założył , nie mogli sie doprosić faktur itp , wiec polecał bym nikodema tylko osobą ktore maja duzo czasu i nerwów , zeby nie było nie zabieram co jego , moze gazownikiem jest Świetnym , ale kontakt z klientem PADLINA