Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w chwili obecnej mam poważny problem z licznikiem w swoim E34 (m50b25, 92 rok, duże OBC) ale najpierw pokrótce napiszę o co chodzi zahaczajac o historie auta. Auto kupiłem w grudniu 2011 od znajomego który miał ją 6 lat i żadnych awarii licznika nie zgłaszał ani sam przy nim też nie majstrował.

Praktycznie kilka dni po kupnie zaczęły się "problemy" z ekonomizerem a minowicie zawieszał się na 4, 14, 10 litrach, czasami pochodził skokowo ale mu to przechodziło więc nie było to jakoś mega drażniące.

Dzisiaj pojechałem w trasę i jadąc zauważyłem że ekonomizer zatrzymał się na 14 litrach, myślę spoko, zawiesił się pewnie zaraz się odwiesi. Klinałem sobie manetką wyświetliła się godzina na zegarach więc wiedziałem za ile mniej wiecej bede w domu i tak jadę jadę i po 15 minutach znowu patrze a na zegarach ta sama godzina... na OBC normalnie pokazuje więc myślę co jest grane, patrze przebieg dzienny i całkowity też stoi i nic się nie zmienia, zjechałem na stacje, gasze auto przebieg i zegarek na liczniku zostaje.... gdzie zawsze powinien byc gong, jakies tam komunikaty a tu zegarek i przebiegi i jeszcze temperatura i paliwo. Wyszedlem z auta, zamykam i czekam az wszystko zgasnie a tutaj po dobrych 10 min dalej zegary się palą...

Na wyłączonym zapłonie wyciagnalem bezpieczniki 1, 17, 20 odpowiedzialne za instrumentkombination pogasło wszystko, włożyłem, wsiadam, przekręcam kluczyk zapalają się kontrolki, check nie, odpalam a tutaj obroty na odpalonym aucie pokazuje 0, temp leży, paliwo leży. Ruszam - prędkość leży jak i wszystko. Tylko obroty pokazywało ale do 1000rpm pomimo że było słychać ze auto ma dużo wyższe. Na OBC zegarek i data działał normalnie, spalanie rosło bo według wszystkiego obroty były ale auto stało w miejscu i temp pokazywał non stop tą samą.

Jakoś dojechałem do domu żeby na trasie nic nie kombinować ale pod domem odpiąłem akumulator na 5 min, podłączam, na OBC pali się "PPPP" a zegary wyświetlają to podczas jazdy.....

http://img51.imageshack.us/img51/5940/dsc01078r.jpg

ktoś ma pomysł co robić ????

dodatkowo, nie działa manetka, tzn przełącza ale nic się nie pokazuje, kontrolka kierunkowskazu działa tylko "prawa"

zapomniałem dodać że po podpieciu aku o czym pisałem wyżej w miejscu przebiegu dziennego mrugała liczba 8...

pozdrawiam