Skocz do zawartości

320td hamulce tył kontrolka + klocki nie dolegają do tarcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako że jest to mój pierwszy post na Forum, kłaniam się nisko wszystkim Forumowiczom.

Po wymianie tarcz i klocków z tyłu i po przejechaniu ok 100 km zauważyłem, że na tarczach są "ślady po klockach" o szerokości ok. 10 cm "u góry" tarczy - reszta nie ruszona.

Dodam że klocki, pomimo że zamawiane na podstawie katalogu ferodo - CL okazały się nie pasować (wystawały na x mm ponad tarczę) i mechanik je "pasował".

2 mechaników twierdzi że powinny od początku brać po całości.

I pytania:

1. Czy czekać aż się dotrą, czy jest jakaś inna możliwość?

2. Czy klocki do compacta przód różnią się od sedana? - Czekam na tarcze - a klocki CL różnią się na rysunkach od textara (każda firma - textar; ferodo; CL - podaje inne wymiary klocków)

3. Mam też problem z kontrolką klocków - moje nie mają czujnika, więc mechanik zrobił tak z czujnikiem, że nie powinien świecić.

Próbowałem kasować wg. porad na forum - nie da rady; czujnik przód dobry

Opublikowano

witam

klocki muszą pasowac :D jak można pasować klocki :mad2:

1 czekać na dobre klocki

2http://bmwfans.info/ tu sprawdzisz jakie tarcze i klocki

3 czujnik do klocków dokupuje się osobno i wymienia przy każdej wymianie klocków

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz

Tzn klocki nie były pasowane tylko mocowanie - blacha, żeby klocki "opadły" i nie wystawaly ponad tarcze.

Sam materiał cierny nie był ruszany.

Te klocki nie maja możliwości zamontowania czujnikow stad delikatne drutowanie.

Dzięki za linka - ja bazowalem na oficjalnym katalogu ferodo - mój błąd.

Czy możliwe jest żeby przeróbka blachy powodowała "kladzenie" się klocka przy hamowaniu?

Ech... Zachcialo się eksperymentów.

Opublikowano

witam

kolego zwłaszcza jak blachy klocka są pasowane może dojsc do kantowania klocka czyli bedzie sie kładł

jeżeli kupisz klocki odpowiednie do twojego auta ,a samochód jest wyposażony w czujniki zurzycia okładzin to w klocku będzie miejsce na czujnik

Opublikowano

Dzięki kolego za info - to wszystko wyjaśnia

Sprawdziłem zgodnie z linkiem klocki tył do 320td nie różnią się od sedana.

w związku z tym moje powinny pasować a nie pasują :evil:

Zastanawiam się tylko nad tym, czy zdemontować te klocki i nie wiem np. "pasować dokładniej" blachy czy wymienić na jakieś inne?

Jeśli tak to na jakie?

Pozdrawiam

Opublikowano

porównaj nowe klocki ze starymi jeżeli są takie same to powinny pasowac

czy przed założeniem nowych klocków czyszczone były zaciski i prowadnice klocków :?:

Opublikowano

Tak, wszystko było czyszczone i potraktowane odpowiednim środkiem.

No nic ... Rozbiore, przyłoże textara - takie były poprzednio i postaram się dorobić jak najdokladniej moje tak jak textary.

A jak nie podziała to zamontuje inne. :cry2:

Czy używał ktoś z forumowiczow ferodo?

Z rys. Są podobne i maja miejsce na czujnik ale wym. się delikatnie różnią od textara.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc Kolego.

Pozdrawiam

Kupiłem w końcu ferodo Premier na tył + ferodo DS Performance na przód (aczkolwiek po porównaniu ich z CL, te ostatnie - przód - powinny teoretycznie pasować).

Różnice CL w porównaniu do ferodo to niestety brak miejsca na czujnik ale też znacznie większa powierzchnia cierna.