Skocz do zawartości

320d Alternator brak ładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e46 320d kombi grudzień 2001 150KM 270 tyś km.

Wczoraj jadę sobie i zapaliła się kontrolka akumulatora - pasek jest i alternator się kręci.

Nigdy wcześniej nie migała i się nie zapalała ( czyli raczej to nie od brudnego styku – powolnej utraty masy)

Napięcie spadło - dmuchawa na 3i4 miała takie same obroty.

Jechałem dalej po mieście 7km i do domu 20km - wyłączyłem wszystko - tylko światła dzienne i grzane lusterka (-6 stopni) brały prąd no i to co zwykle przy jeździe - np. silnik i światła stop.

dojechałem do garażu.

Napięcie przy pracy jałowej było 10,7 i powoli spadało do 10,4.

Objawy wcześniej.

Akumulator (niby 1-2 lata) trochę słabiutki ( po naładowaniu nie pali się zielona lampka) ale z dnia na dzień palił dobrze.

2 miesiące temu jakiś dziwny stukot po odpaleniu ( z okolic alternatora ale obstawiałem inne kółko na pasku) - jakby może łożysko ale po minucie już cichł. Teraz go nie słychać.

Alternator od dawna dawał szum (nie gwizd) i nadal daje - ale mechanik mówił że jest ok.

Wczoraj- silnik jak był ciepły to odpalał mimo 10,7 volta - jak był zimny wieczorem też odpalił ale ładowałem akumulator od 8 godzin więc był naładowany w miarę.

Jak silnik pracował to pasek wielorowkowy na dole, na najdłuższej rozpiętości między kołami wpadał w małe drgania czyli latał góra dół (może tak było wcześniej ale nie pamiętam) może to objaw dużego nierównomiernego obciążenia z alternatora.

Przy wyłączaniu silnika słychać malutki pisk jakby może coś się poślizgnęło na pasku (ale teraz myślę że mogło to być zabujanie autem i otwarta maska która dotykała styropianu na suficie tak pisnęła).

I teraz coś przykrego - kolega który zna się na BMW i pracuje w serwisie Bosch miałem nadzieję że mi coś podpowie co powinienem zrobić tak na szybko by zdiagnozować wstępnie i wyeliminować drobiazgi (brak masy, diody, bezpiecznik) powiedział mi - że mi naprawi alternator w warsztacie a na pytanie czy mogę sam coś sprawdzić odpowiedział "jak chcę naprawić samochód BEZ KASY to żebym sobie naprawił". A ja do jego warsztatu nie dojadę bo nawet podgrzewacz płynu mi zje cały prąd. I straciłem kolegę i mechanika - szkoda :(.

Pewnie też przez to że wcześniej pochwaliłem się że dzięki temu Forum naprawiłem sam kilka rzeczy - a on jest przeciwnikiem Forum - teraz wiadomo KASA.

Moje pytania -

Co mogę najpierw sprawdzić i gdzie?

Odpiąć alternator i miernikiem sprawdzić?

Może gdzieś są diody prostownicze i jedna padła?

Czy lepiej wymontować cały alternator?

Gdzie sprawdzić masę i jak?

Mam oczywiście miernik.

Czy mogę holować automata? Jakby mi stanął po drodze z braku prądu - bo automat ma sterowanie chyba elektryczne.

Wydaje mi się że on trochę ładuje bo ja długo jechałem na akumulatorze - jak nic 45 minut.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Kumpel miał podobnie w 330d wiec stawiam na szczotki... wyciągnij alternator i sprawdź będziesz widział co i jak... szczotki możesz samemu wlutować choć nie jest to proste:P , a jak nie to zawieź go do jakiegoś warsztatu zajmującego się naprawa alternatorów,rozruszników tam powiedzą co i jak i skasują jak trzeba :)
Opublikowano
kolego 2 miesiące temu miałem identyczny problem. Przy 180 na autostradzie a4 zaświeciła się kontrolka i brak lądowania, po sprawdzeniu czy jest pasek jechałem jeszcze chyba z 80 km i dopiero wezwałem pomoc drogowa. Padły szczotki w alternatorze jednak ją mam przed lifta i miałem alternator valeo, wymieniłem cały regulator ze szczotkami, jakiś zamiennik bo nigdzie nie można go było dostać, w BMW Inchape Wrocław powiedzieli mi że tylko cały alternator mają samego regulatora nie. No i zamówiony z allegro za 118 zł, po wymianie ok, ładowanie cały czas 14.1
Opublikowano

witam

najprawdopodobniej szczotki padły jak koledzy wczesniej pisali

ważna abys przy doborze szczotek wiedział jakiej firmy masz alternator

Opublikowano
Miałem to samo ostatnio wymieniłem regulator napięcia i po sprawie.