Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem że na temat montażu zmieniarki w e 39 było dość dużo ale ja mam trochę inny problem a mianowicie mam do kupienia oryginalną zmieniarke BMW (lecz bez uchwytu montazowego) nie mam jednak pewności że będzie ona kompatybilna z moim kaseciakiem BUSINES w mojej betce 525 tds y 1997r. Mam wyprowadzone w bagażniku dwie kostki i po ich podłączeniu radio nie widzi owej zmieniarki. Czy może ktoś mi pomóc, zmieniarkę podłączyłem bez kieszeni montażowej,czy ma to wpływ na jej działanie? prąd dochodzi bo było słychać że kieszeń pracuje, może szukać w kostce przy radiu? Nr ser. tez niby sie zgadza...sprawdzalem w programie serwisowym...

Prosze o pomoc

Opublikowano

Ja co prawda nie wiem jakie mam radio (takie z kolorowym ekranem 4:3 - jakie to?) ale podlaczylem sobie zmieniareczke i bylo OK. Czasem trzeba ja podlaczyc bez kasety w srodku, albo podlaczyc z kaseta - wyjac i wlozyc - poprobuj.

U mnie kostki byly dwie - niebieska i rozowa ( ;-) )

Do owej zmieniarki dokupilem w ASO kieszen - to kawal wyprofilowanej blachy za 50 pln - nic wyrafinowanego. Wczesniej zmieniarka lezala luzem i tez grala jak trzeba

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Dzięki Typson, w takim razie pokombinuje jeszcze z tą kieszenią jeśli to nie pomoże to wyjmę radio i sprawdzę przewody, wiem jedno że kieszeń nie ma nic wspólnego...
Opublikowano

typson - niebieska i różowa wtyczka to jest do czytnika navi. Coś mylicie chyba czytnik navi ze zmieniarką ...

Zmieniarka ma dwie wtyczki 3 i 6 pinów, w kostce 3 pinowej muszą być wszystkie 3 piny ! - zwróć uwagę na kabel biało-żółto-szary - to jest kabel sterujący ... Lub/i skontaktuj się ze mną np. na GG.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

a fakt :D :oops:

ale cala reszta jest OK - znaczy sie tez montowalem zmieniarke oraz dokupowalem blache-mocowanie.

A stary czytnik navi lezy nad pojemnikiem na psie zarcie i najwyrazniej zbyt czesto sie na niego patrze :D

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Dzięki serdeczne Sebastian, okazało się że przewód sterujący przy kostce w bagażniku był urwany. Podłączyłem go na krutko i zmieniareczka śmiga... Jeszcze raz wielkie dzięki. :D
  • 2 lata później...
Opublikowano

chcialem sie dolaczyc do tematu zamontowalem zmieniarke w mojej e46 2001 z sierpnia.

podlaczylem kostki kwadratowa do radia i zmieniarki (kupilem oryginalne w serwisie BMW) i nic , zobaczylem ze przy zmieniarce jest jeszcze jedna kostka 3 pinowa(pewnie prad) tej kostki u mnie nie ma wiec podlaczylem plus na bezpiecznik a minus na mase. OK zmieniarka miesza plytami ale radio jej nie widzi.

teraz doczytalem ze w tej kostce 3 pinowej jest kabel sterujacy skad go mam wziasc albo pociagnac zeby zadzialalo????