Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

E46 320d. Wyciągałem ostatnio wtryski aby wymienić podkładki pod nimi (te miedziane małe) Bo były już w takim stanie że nie było mowy o kompresji.

Po włożeniu wtrysków i odpowietrzeniu układu ( dwa razy zalewałem filtr paliwa ) auto wkońcu odpaliło. Chodziło z 20min. Podjechałem pod dom i po następnych 3 godzinach chciałem trochę go przepalić odpalił z bólem ale słabo się wkręcał. Pomyślałem, że może troche jeszcze zapowietrzony to dodałem więcej gazu do ok. 3 tys obr/min i po zejściu już zgasł. Okazało się że filtr paliwa znowu jest pusty. Wczoraj zalałem go do pełna i dzisiaj sprawdzę czy bez odpalania paliwo zeszło z niego. Podejrzewam, że może to być albo sam zawór zwrotny albo pompa paliwa. Dodam, że auto stało rozkręcone (bez wtrysków) 3 dni.

Pytanie: Gdzie znajduje się zawór zwrotny. Przy pompie czy w komorze silnika? Czy jest tylko jeden?

Co myślicie o całej akcji?

Opublikowano
sprobuj przez poluzowanie nakretek na wtryskiwaczach i krecic az odpali tak sie odpowietrza "hardkorowo" pompe wtryskowa. Wymieniles wezyki przelewowe na nowe i ciasne?? Czy przy otwartym zbiorniczku filtra i przekreceniu kluczyka na pozycje 2 napelnia sie on paliwem??
Opublikowano

Jeśli chodzi o odpowietrzanie przy wtryskach to tak robiłem. Tyle że nie do odpalenia, ale aż w przewodach z filtra paliwa nie szło już powietrze.

Pompowanie do filtra - wydaje mi się właśnie, że nie pompuje ale dokładnie sprawdzę to po pracy dzisiaj i napiszę (Jeśli nie to wychodziłoby na to że to pompa w zbiorniku)

Przewody przelewowe wymieniłem, wchodzą dosyć ciasno ale po przypasowaniu do starych są delikatnie szersze (mniej niż mm - mowa o środkowym przekroju)

Opublikowano
To poluzuj nakretki i krec dotad az odpali. Poluzowanie to tylko "popuszczenie" ścisku, a nie jakies maksymalne odkrecanie :wink: Jezeli slyszysz buczenie tzn ze pompka w baku pracuje, jesli slyszysz buczenie Z BULGOTANIEM itp tzn ze uklad jest zapowietrzony. Jezeli nie slyszysz nic to i tak silnik powinien odpalic z racji pracy pompy łopatkowej w pompie wtryskowej.
Opublikowano

Wczoraj odpaliłem auto. Znowu kręciłem z 10-15 sek zanim odpalił, ale odpalił. Przed odpaleniem spojrzałem w pojemnik filtra paliwa i rzeczywiście delikatnie ubyło tam paliwa, ale nie poniżej wlewu do tego zbiorniczka, więc cofanie się paliwa raczej odpada. Najgorsze że nie słychać pompki paliwa z baku (ściągnąłem kanapę) i po przekręceniu kluczyka na zapłon paliwa nie leci do filtra paliwa. Spróbuje jeszcze dolać paliwa do baku bo mam prawię rezerwe. Może nie chwyta na dole pompka i nie pompuje, bo widziałem że tematów z takim problemem jest dość sporo. Nie nastawiam się na cudowne ozdrowienie i już sprawdzam ceny pomp paliwa do baku. Dla świętego spokoju dzisiaj doleje z 20L paliwa i wtedy dopiero zakupie pompkę.

I teraz kwestia oryginalności pompy. Wiem, że używek to wogóle nie ma sensu. Ale pytanie czy warto zakupić zamiennik z gwarancją? Różnica cenowa znaczna dlatego pytam bo napewno ktoś na takiej jeździ/jeździł

Opublikowano
DLACZEGO... a dlaczego nie sprawna uzywka?? Wystarczy zeby podpiac 12V i sprawdzic czy kreci. Sprobuj takze u siebie bo byc moze pompka jest sprawna, ale przekaznik nawalił. Sprawdz takze napiecie na wtyczce pompki po przekreceniu kluczyka.
Opublikowano
Wiem właśnie po pracy zamierzam wykręcić też odrazu pompke i na sucho ją podpiąć pod aku. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Używki nie chciałbym ze względu na to że gwarancji żadnej a ktoś już ją mógł katować rezerwami. Różnica cenowa między nowym zamiennikiem (~200zł) a używką (~90zł) jest za mała a przy nowej rok gwarancji. Dlatego chyba pójdę w tym kierunku. Pod wieczór dam wieści kolejne
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. Trochę minęło ale czasu brak na zabawę z autem. Powiedzcie mi czy pompa paliwa ze 150KM pasuje do 136KM. Bo na dużej ilości aukcji i w opisach sklepowych spotkałem się ze stwierdzeniem, że pompa pasuje i do 150-tki i do 136-tki. Pytam bo kolega ma pompe od 150-tki i miałbym szybką i łatwą akcję bez zabawy w zamawianie.