Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam po raz pierwszy :)pozdrawiam wszystkich milosników bmw:)

Temat jak wyzej mianowicie jezdze moim e46 około 2 lat w tym czasie zrobiłem około 40 tys km zawsze oleje filtry wymieniane co 10 tys km -zawsze spalanie na trasie było 7-9 l a miasto 8-12l wiadomo zalezy jaka noga w ciagu dni :)

od miesiaca spalanie na trasie zostalo na poziomie 8l natomiast miasto 15 -16 l podczas spokojnej jazdy zerkajac na ekonomizer :)...................................:)

Edytowane przez garbatyanioł
Opublikowano

hahahaa po takim pytaniu to aż żal nie skomentować w złośliwym stylu, ale się powstrzymam.

Jest wiele możliwości, które skutkują dużym spalaniem: termostat, lambda, świece, filtry, kable...

A faje to sobie zawsze wymienić można :D

Opublikowano
wiem wiem z mechanika to mam mało wspolnego czyli co jechac pod kompa podlaczyc ? zdiagnozowac ! nie chce poprostu zeby jakis pseudo mechanior w motorze bez potrzeby balaganu nie narobił i przy okazji nie wymienil kupe czesci za moja kase :)
Opublikowano

W takim wypadku będzie najrozsądniej jechać na kompa.

Zanim to zrobisz poobserwuj jak szybko wskazówka temperatury łapie pion i czy nie spada jak przejedziesz szybciej kawałek bez postoju...

Wtedy będziesz mógł wykluczyć np. termostat.

Opublikowano

wskaznik temp staje w pion w 10 min i ladnie trzyma wiec ok

osłuchalem silnik i cos mi 'świszczy" pszy kolektorze ssacym podczas dodawania gazu nie moge wypatrzec gdzie -moze to byc przyczyna ?

Opublikowano
wskaznik temp staje w pion w 10 min i ladnie trzyma wiec ok

osłuchalem silnik i cos mi 'świszczy" pszy kolektorze ssacym podczas dodawania gazu nie moge wypatrzec gdzie -moze to byc przyczyna ?

10 min ...to całe wieki.

Opublikowano
To może i ja się przyłącze do pytania, czy to normalne że - silnik nagrzany do 105C (taką ma temp roboczą) przeciągnąłem go na 3 pod odcięcie i temp spadła do 88 ?
Opublikowano
To może i ja się przyłącze do pytania, czy to normalne że - silnik nagrzany do 105C (taką ma temp roboczą) przeciągnąłem go na 3 pod odcięcie i temp spadła do 88 ?

105C temperatury roboczej? Mówisz o temp. oleju czy o temperaturze z testu 7?

To że spadnie temperatura przy sprincie to normalne, chociaż nie powinno spadać tak, żeby opadała wskazówka.

silnik calkiem zimny i jazda po miescie ze srednia predkoscia 70km/h 8-10 min to wieki :)?

nie ma czegoś takiego jak jazda po mieście ze średnią temperaturą 70 bo momentami byś musiał mieć z 350 km/h :)

Mi z miasta średnia prędkość jeszcze nie wyszła powyżej 30km/h nigdy i w tych warunkach przy temp -5 - 0 stopni wskazówka w pionie jest po max 5min. 8-10 to też nie tragedia, jak temp nie spada i nie rośnie to wykluczyłbym termostat, ale włącz sobie test nr 7 i poobserwuj jak rzeczywiście ta temperatura się zachowuje.

Myślę jednak, że to nie jest termostatu - jedź na komputer i będziesz pewny.

Opublikowano

to 105 jest zdecydowanie za dużo jak na temperaturę roboczą! Wątpię, żeby taka była faktycznie - pewnie walnięty masz czujnik temperatury.

Termostaty o i tak wysokiej temperaturze otwarcia dogrzewają do 95-96stopni, 105 to sporo za dużo i przy takiej temperaturze faktycznej wskazówka była by już mocno wychylona w kierunku czerwonego kwadracika.

Natomiast to, że temperatura spadnie przy sprincie to jest normalne mimo, że zakręcisz do odcinki, jak potem staniesz na światłach - szybko wróci na temperaturę roboczą. Istotne jest żeby nie spadała w trasie poniżej optimum...

Opublikowano

105 C to temperatura robocza, wskazówka się nie wychyla bo nie ma prawa tak to zostało skonstruowane:

"opis:

Kompletny termostat , zastosowanie : BMW E36 / E46, Z3 . nr OE : 11531437085 . Info tech : temperatura otwarcia : 105 C."

Opublikowano
silnik calkiem zimny i jazda po miescie ze srednia predkoscia 70km/h 8-10 min to wieki :)?

No pewnie. Ja mam pion (czyli 75 stopni) po 4 km. Oczywiście silnik nie jest w pełni rozgrzany, ale pion już jest