Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Mam problem z bmw 316 silnik m40, wczoraj nie mogłem jej odpalić tzn. silnik łapał i gasł ani na benzynie a ni na gazie nie szło go odpalić tak kręciłem silnikiem aż padł akumulator, naładowałem go i dalej to samo łapał i gasł aż w końcu zapalił, silnik chodził na gazie ale miał ok 3 tyś obrotów wiec chciałem je zmniejszyć tą czarną śrubą na parowniku ale to nic nie dało obroty pozostały takie same, wiec go zgasiłem i odpaliłem jeszcze raz wtedy silnik trzymał ok 500 obr. więc rozkręciłem tą śrubkę o ok. 1/4 obrotu i silnik dalej miał ok 2500 obr.jedynie obroty mogłem wyregulować pokrętłem od dawki paliwa na przewodzie do filtra powietrza. Dodam jeszcze że silnik w ogóle nie chciał chodzić na benzynie, jeszcze trochę wcześniej gdy silnik chodził na benzynie to obroty falowały od 500 do 1500 i wcale nie miał mocy. Co to może być?

Opublikowano
jak za duże obroty to najczęściej cos z dolotem lub potencjometrem przepustnicy

mi tak samo sie dzieje spalanie mam 15l

przepustnice mam juz 3 i nadal faluje w pon prowadze do mechanika

filmiki:

http://w265.wrzuta.pl/film/0lDQGH7jT4T/bmw_e36_falowanie1

http://w265.wrzuta.pl/film/2hC1oYIKjTl/bmw_e36_falowanie2

te oboroty 3tys to ja dodwałem gazu jak coś xD

Opublikowano

Witam!!

Właśnie przyjechałem od mechanika beemką i okazało się że to przepływka, pod kopółką od tej przepływki jest taka wskazówka która cały czas powinna chodzić a u mnie wybiegła po za skalę u stała w miejscu, mechanik ją tak ustawił że chodzi dobrze na gazie ale na benzynie to ledwo co i do tego nie przepala paliwa, ma za niskie obroty, przy próbie podkręcenia tej wskazówki żeby miał silnik troszkę wyższe obroty na benzynie to i odrazu rosną obroty na gazie, więc przepływka jest do wymiany tylko teraz powiedzcie mi jak dobrać przepływkę do silnika, bo aktualnie mam wstawioną z e30 i jakie są tego ceny?

A i jeszcze czy ten przepływomierz ma aż tak duży wpływ na spalanie bo za 30 zł zrobiłem 41km!.

Opublikowano
Witam!!

Właśnie przyjechałem od mechanika beemką i okazało się że to przepływka, pod kopółką od tej przepływki jest taka wskazówka która cały czas powinna chodzić a u mnie wybiegła po za skalę u stała w miejscu, mechanik ją tak ustawił że chodzi dobrze na gazie ale na benzynie to ledwo co i do tego nie przepala paliwa, ma za niskie obroty, przy próbie podkręcenia tej wskazówki żeby miał silnik troszkę wyższe obroty na benzynie to i odrazu rosną obroty na gazie, więc przepływka jest do wymiany tylko teraz powiedzcie mi jak dobrać przepływkę do silnika, bo aktualnie mam wstawioną z e30 i jakie są tego ceny?

A i jeszcze czy ten przepływomierz ma aż tak duży wpływ na spalanie bo za 30 zł zrobiłem 41km!.

nowy? moim zdaniem nie potrzebny cenowo hm 400-600zł sa tez takie za 1tys ;p

to i tak ładnie ci spala:D ja za 100zł 110km;]

uzywany przepływomierz ja dałem w granicach 150-200zł masz tego na allegro fuul. o jakiej kopułce ty mówisz? w przepływomierzu czy gdzie bo nie bardzo rozumiem?

Opublikowano
te przepływkiw 1.6 1.8 się ustawia (reguluje zapadkę) tą któasię otwiera i zamyka itp.

no właśnie jak sie to reguluje? tym ciengnem od gazu? czy w kolektorze ssacym jest tez taka klapka ona sie otwiera jak dodaje sie gazu jak musi być? musi byc przeswit?

Opublikowano

niedawno ktos na forum opisywal jak sie reguluje :search:

a co do tego waszego spalania... to naprawcie te swoje auta bo ja swoim 1.6 za 110zl zrobie 350km i to kupujac juz najdrozszy gaz w Wwie

Opublikowano

Mam nadzieję że jak wymienię przepływkę to spalanie się zmniejszy...

chociaż nie wiem czy da się to wyregulować bo jak chce żeby lepiej się jechało na benzynie to odrazu na gazie pogarsza się praca silnika

Opublikowano

316 318 te auta jak sa sprawne to pala całkiem nie wiele tylko muszą by całkowicie sprawne

i spalanie się sprawdza nie w ten sposób że zatankuje za 50 i sprawdzam ile km zrobiłem tylko tankuje się do pełna i przejerzdza np. te 200km i potem się dolewa znowu do pełna i wiadomo ile brakuje do pełnego baku czyli ile spala... Jesli palą wam dużo na benzynie sprawdzcie sonde wymieńcie filtry i świece... Jesli na gazie to regulacja reduktora wymaina filtrka od gazu itp. a najlepiej założy BLOS do gazu

Opublikowano
kolega wyzej ma racje mi kiedys 1,8 na trasie przy sredniej prędkości 150-170 non stop okolo 8 litrow, tylko ze sama benzyna gazu silnik nie widzial, moim zdaniem to bardzo dobry wynik. a co do blosa to polecam :)
Opublikowano
te przepływkiw 1.6 1.8 się ustawia (reguluje zapadkę) tą któasię otwiera i zamyka itp.

a g.... prawda kolego. Przestawiasz blaszke rezystora na poczatek i gorzej tylko odpala ona ma byc centralnie na srodku ,, fasolki,,

http://img851.imageshack.us/img851/6539/afmna.jpg

Przeplywomierz co prawda to z vw ale bosch i jesli suwak rezystora przestawisz na poczatek paska rezystancji to bedziesz mial tylko klopoty z odpalaniem nic wiecej. <>

Opublikowano

no i jest kibel:(

mechanik sprawdził to ciśninie a na 2i3 garze jest tylko około 4.5bara... teraz co robić? jaki koszt naprawy? z jakimi niespodzinkami moge sie liczyc? robił ktos z was to? ile was kosztowało? opłacalne to jest?

Opublikowano

1.Czeka cie zdejmowanie glowicy, frezowanie gniazd zaworowych, wymiana zaworow, szklanek, uszczelniaczy i nowa uszczelka pod glowice.

No w sumie jak juz zdejmowac to nie robic 2 zaworow tylko wszystko. Mysle ze w 800zl sie zamkniesz.

2. Wytarte pierscienie na tlokach, ale wtedy tez palilby olej, bo zazwyczaj wszystkei sie scieraja olejowe tez

Opublikowano
1.Czeka cie zdejmowanie glowicy, frezowanie gniazd zaworowych, wymiana zaworow, szklanek, uszczelniaczy i nowa uszczelka pod glowice.

No w sumie jak juz zdejmowac to nie robic 2 zaworow tylko wszystko. Mysle ze w 800zl sie zamkniesz.

2. Wytarte pierscienie na tlokach, ale wtedy tez palilby olej, bo zazwyczaj wszystkei sie scieraja olejowe tez

ale te szklanki to kupić nowe czy jak? oleju nic nie brało ani nie kopciło