Skocz do zawartości

[e30 316i] Praca silnika na PB i LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kolejny problem w mojej e30.

Auto na PB chodzi bardzo dobrze, a po przełączeniu na LPG obroty "falują" muszę trzymać nogę lekko na gazie żeby nie zgasło... Jest to denerwujące.

o co może chodzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a teraz od niedawna zaczęło tak się dziać również na bezynie..

po odpaleniu na benzynie trzeba od razu dodać gazu i trzymać minimum 1500 obrotów żeby nie zgasł... i to nie tylko na luzie.... gasie na kazdym biegu jesli spadnie ponizej 1500 obrotow

a na gazie to już w ogóle nie chce odpalić...

a stało się to tak...

zatankowałem gaz (50zł) i wyciągnąłem bezpiecznik od pompy paliwa, ponieważ auto chodziło prawdopodobnie na gazie i PB bo coś przełącznik jest walnięty... Przejechałem ok 35km na gazie i w pewnym momencie po dodaniu gazu do dechy coś strzeliło (nie zdarzyło się to pierwszy raz odkąd mam to bmw. Wcześniej jak tak strzelało to jechało sie dalej... teraz od razu zgasło... na gazie nie da sie odpalic a na PB tak jak wczesniej wspomniałem...

dalej mylisz że to ten parownik?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to szukaj przepłyki. Kolega jeśli strzela gaze to znaczy ze jest coś nie tak i trzeba usunąć usterkę strzelania w kolektor. Pewnei tyle strzałów dostało, że padła przepływka, silnik krokowy a gumę miedzy przepustnicąa filtrem rowaliło pewnie w kilku miejscach i łapie lewe powietrze.

Wyjmij przepływkę bo na 100 procent przesłona sie zaklinowała. Może próbować reanimować ją, próbując tak robić przy przesona chodziłą płynnie. Sprawdż czy guma jest cała, tak samo przewód podciśnienia. Następnei doprowadź by na benzynie śmigało. Jak bedzie to bierz się za gaz, ale pewnie bez wymiany kopułki, palca, świec i przewodów się nie obedzie.

PZDR>

Opublikowano
sprawdz najpierw przekaznik od instalacji gazowej ja też tak miałem i okazało się że padł i auto chodziło jednocześnie na bp i lpg i dlatego gasło i falowało , koszt nowego 25 pln
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano

problem rozwiązany!

po otworzeniu maski odpaliłem auto trochę potrzymałem na dużych obrotach zeby nie zgasło i puściłem gaz i zgasło ale zauważyłem ze przy gaśnieciu wydobył sie dymek z miejsca zaznaczonego na zdjęciu... zdjęcie z internetu nie mojego bmw....

http://imageshack.us/f/696/silnikkk.jpg/

http://imageshack.us/f/696/silnikkk.jpg/

Pomiędzy tym gumowym wężem a tym czymś po lewej ;d

poprawiłem wąż i odpaliło i chodzi normalnie na gazie jak i na benzynie..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli od strzału spadała guma przepływomierza. A kolego teraz to byś się wziął za to dlaczego strzela na gazie.

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do sprawdzenia przewody, kopułka, palec, świece, filtr powietrza, filtr gazu i ewentualan wymiana. Regulacja u gazownika.

PZDR>