Skocz do zawartości

320d 150KM - olej pryska z dolotu do turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie!

Moje BMW przysporzyło mi ostatnio duży problem, ponieważ mechanik, znawca BMW, odkręcił wąż dochodzący do turbiny, przy gazowaniu pryskał z niego olej. Na tej podstawie postawił bardzo drastyczna diagnozę - turbosprężarka do wymiany... ale od początku:

Fakty:

- e46 320d 150KM Euro4 184tys. km

- 12tys. temu wymieniony olej - Castrol BMW, wszystkie filtry i odma

- od ostatniej wymiany dolałem ok 2l oleju czyli powiedzmy 0,2l/1tys. km

Lekko zaniepokojony podjechałem do mechanika specjalizującego się w Naszej ulubionej marce. Odkręcili wąż dochodzący do turbiny, gazowali, a tu z węża olej pryska. Diagnoza -> turbo do wymiany (oryginał się nie opłaca, garett ok 5tys. na gotowo lub szukać używki, regeneracja to porażka...)

Wstrzymałem się z decyzją, przekopałem net i znalazłem kilka stwierdzeń dających nadzieję:

- każdy mechanik wymienia turbinę narażając nas na niepotrzebne koszty

- wystarczy wymienić wężyk za 20 zł

- spec od BMW przeczyścił wszystko za 80 zł i problemu nie ma

- pierwsze trzeba sprawdzić odmę (hmm ale u mnie świeżo wymieniana)

Może doradzicie co robić? Nowa mnie trochę przeraża, regeneracji się oboje bo znajomi mieli złe doświadczenia - świst itd., choć niektórzy niby 2 lata gwarancji dają... gdzie szukać używek, na allegro podobno regenerowana chińszczyzna. A może jednak to jeszcze nie turbina?

Dodam, że innych objawów brak - brak dymu, brak świstu turbiny.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i sugestie:)

Edytowane przez Fosfor
Opublikowano
Taaa, olej leci z węża przed turbiną a znawca twierdzi, ze turbo do wymiany...lol. Tak jak napisał przedmówca możliwośc jest tylko jedna - odma. Jeśli nie wymieniałeś jej sam - bezwarunkowo rozebrać i sprawdzić. Niezależnie czy założono odmę z filtrem czy separator sprawdź poprawność montażu :cool2: .
  • 3 tygodnie później...