Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejechałem z aktywnym tempomatem ok. 25tys km. Gorąco polecam. Nie miałem problemów ani przy opadach deszczu, ani podczas mgły. W trakcie mgły zapewni Ci uniknięcie zderzenia ze stojącą lub jadącą przed tobą przeszkodą - musisz jednak jechać stosunkowo wolno, aby samochód miał możliwość wyhamować (droga hamowania :) ).

Zdarzyła mi się jednak sytuacja, kiedy tempomat zawiódł - na jezdni zalegało błoto pośniegowe, samochód z prawego pasa nagle zajechał mi drogę i chlapnął błotem na przedni zderzak. Tempomat nie zareagował i nie zwolnił, a za chwilę komputer stwierdził, że radar tempomatu nie pracuje prawidłowo, a przyczyną może być jego zabrudzenie. Czyszczenie ścierką obudowy radaru nie pomogło - był on prawdopodobnie zabryzgany śniegiem pod obudową. Ujechałam jeszcze kilkadziesiąt km, do miejsca gdzie nie było już śniegu na drodze. Obudowę obmył deszcz i dopiero wtedy tempomat zaczął działać prawidłowo.

Osobiście uważam, że warto zainwestować - oczywiście jeśli jest to jakaś rozsądna cena, bo inaczej wygląda to przy zamówieniu auta (jak w moim przypadku), a zapewne mniej korzystnie jako dokładka...

Poczytaj także opis jaki dołączyłem do pytania jednego z kolegów, o to co warto dołożyć do x5.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz.

Najważniwjsze dla mnie to jak zachowuje się na naszych drogach w nocy.

Czy ochroni przed uderzeniem w zwierze na drodze w nocy.

W razie czego zatrzyma auto ?

czy nie trzeba go wyłączać przy wyprzedzaniu.

Czy jest przydatny stojąc w korku. Będzie sam ruszał i stawał tak jak poruszają się inne pojazdy

Opublikowano

Nie wiem jak zareaguje tempomat na zwierzęta... - nie miałem takiej sytuacji. Główna zasada: samochód nie jest w stanie przeciwstawić się prawom fizyki, więc nie skróci drogi hamowania poniżej określonej długości, ale zapewne nie zagapi się i może szybciej zareagować od rozkojarzonego, czy zagadanego przez telefon lub z pasażerem, kierowcy.

Nie będzie przeszkadzał przy wyprzedzaniu, bo jeśli naciskasz na pedał gazu to nie ma takiego programu, aby przeszkadzać Ci i wbrew intencji kierowcy hamować. Rozsądek kierowcy (lub jego brak) ma pierwszeństwo nad komputerem...

Doświadczenia z jazdy z tempomatem i z jazdy w korku opisałem tutaj: "E70 praktyczne porady/co warto mieć a czego nie"

Opublikowano

Dowiadywałem się w serwisie nie można dołożyć aktywnego tempomatu.

Tylko po lifcie może być dołożony. :-((

Faktycznie praw fizyki się nie zmieni ale tak jak pisałeś aktywny tempomat nie zagapi się.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Na pewno można dołożyć, po prostu ASO nie ma takich możliwości podobnie jak np. z HUD, wg.ASO nie można dołożyć a wielu dokłada :)