Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem 730i gasnie na gazie gdy silnik nie zlapie 30 stopni ,a potem drugi raz ciezko odpalic musze dlugo krecic ,drugi problem to gdy przekraczam 4000 obrotow silnik dlawi sie jak by nie dostawal mieszanki jaka moze byc tego przyczyna z gory dzieki
Opublikowano
witam mam problem 730i gasnie na gazie gdy silnik nie zlapie 30 stopni ,a potem drugi raz ciezko odpalic musze dlugo krecic

Czyli parownik zamarza. Ja swoją przełączam na gaz jak wskazówka zbliża się do końca niebieskiej kreski gdybym to zrobił zaraz po odpaleniu to by stanął i nie dał się odpalić przez jakiś czas. Na wszelki wypadek koniecznie sprawdź czy masz dobrze odpowietrzony układ chłodzenia. Parownik podobno powinien być zamontowany najwyżej jak to możliwe.

drugi problem to gdy przekraczam 4000 obrotow silnik dlawi sie jak by nie dostawal mieszanki jaka moze byc tego przyczyna z gory dzieki

To może być za mały parownik, jak długo masz ten gaz ?

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
30 st to juz wystarczająca temperatura, tak ze podejrzewałbym jeżeli to stara instalacja (np przejechane na niej 100 tys) to jest prawdopodobienstwo zuzytego parownika. Jezeli parownik zle został założony to jego zywotnisc moze spasc do 20 tys i amen parownika nie ma. Sytem wody ogrzewającej parownik jest sytemem samoodpowietrzajacym pod warunkiem ze układ chłodzący jest prawidłowo odpowietrzony. Woda musi wpływać od dołu a wypływac górą, jak tak nie jest to krótki okres i parownika nie ma. W takiej sytuacji nawet niezamarzający parownik moze byc w srodku miejscowa przymarzniety co nie bedzie widoczne na zewnątrz. Wielu znajomych taki bład montażowy zlokalizowali. Niestety parownik do wymiany. Koszt około 300 zł. Oczywiście podczas zlego podlaczenia wody grzejnej parownik objawia sie dokładnie takimi gasnięciami i trudnościami z odpaleniem silnika. Łatwo to sprawdzić. Odpiąć rurki wodne z parownika zapalić silnik, na niskich obrotach obieg jest bardzo wolny takze nic nie bedzie sie lac, przy lekkim dodaniu gazu bedziemy widziec skad woda leci.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW