Skocz do zawartości

Wymiana uszczelki pokrywy zaworów 1.6 M43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, szukajka niewiele mi pomogła - na co zwrócić uwagę i jak poprawnie zrobić, bo mnie czeka taka wymiana na dniach (zaczyna wywalać olej na kolektor wydechowy i śmierdzi). Czy dawać samą uszczelkę, czy uszczelkę + silikon, itp, itd.....
Opublikowano

po co sylikon skoro chesz dac nowa uszczelke?? wyczysc wszystko ladnie zeby nie byloi syfu i po problemie.

aaa i pamiętaj żebyś nie dokręcał od razu każdej śrubki do końca tylko pierw wszystkie połap, pozniej lekko dokrec a na koniec dopiero tak z czuciem :)

Opublikowano
z tym silikonem to roznie koledzy. jest taki program "fani czterech kołek" i tam pokrywe pierw wyczyscił potem dał w koło troche silikonu i przykleił uszczelkę,poczekałtroche az podeschnie i dopiero montował. u mnie mechanik robił to samo. i jest git :norty:
Opublikowano
z tym silikonem to roznie koledzy. jest taki program "fani czterech kołek" i tam pokrywe pierw wyczyscił potem dał w koło troche silikonu i przykleił uszczelkę,poczekałtroche az podeschnie i dopiero montował. u mnie mechanik robił to samo. i jest git :norty:

ale zapewne robil to z uszczelka ,,korkowa,,

Opublikowano
no kolego kliczkowski na to uwagi nie zwrociłem. Ale w tym programie widziałem że własnie miał korkową...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zrobione, całość operacji kosztowała mnie 33zł (uszczelka+gumowe podkładki) i troche zabawy w chłodzie (robiłem to na szczęście przed mrozami), mineły chyba ze 2 tygodnie i jak narazie jest wszystko ok, więc koszt minimalny i mniej niż godzina roboty.