Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. przepraszam że w popszednimtemacie nie podałem typu samochodu którego dotyczy problem więc czynię to teraz.Od dwóch dni turbina w moim aucie BMW 525D SE rok produkcji 2002 wydaje dosyć głośny dźwięk prawdopodobnie po prostu pada i będzie potrzebna wymiana tylko że nie wiem jakiej turbiny szukać czy ktoś mógłby mi napisać jak sprawdzić numer seryjny czy numer produkcyjny mojej turbiny bez wymontowania jej z auta nie wiem też jaki mam model silnika więc tym bardziej nie wiem czego poszukiwać będę wdzięczny za pomoc.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety turbina w moim aucie padła na dobre więc muszę ją wymontować ale nie bardzo wiem jak także proszę o podpowiedź czy da radę wymontować ją od góry czy muszę jednak mieć dojście od dołu.
Opublikowano

Bez większych problemów oprócz gimnastyki wyjmiesz od góry. Sprawdź na realoem.com na podstawie swojego VINu co i gdzie jest.

Po wyjęciu turbo poznasz jej magiczne oznaczenie.

Opublikowano

Tu masz prawdopodobnie swoją sprężarkę (w BMW 525d i Omedze 2.5DTI jest ta sama bo to ten sam silnik BMW, który został przez Opla kupiony od Bawarczyków).

http://www.turbosprezarki-nowe.pl/opel/omega/turbosprezarka_garrett_omega_150km_25_dti_7104155003s_7104150001_11657781435_11657781434_7781436_7780199d_860049_93171646.html

Patrząc na oznaczenie Garretta: GARRETT 710415-5003S Występuje także pod oznaczeniem GT2052V

Jeśli pytasz zaś o numer części BMW to z RealOEM.com wychodzi, że jest następujący:

11657781434

Pzdr.

Opublikowano
Dzięki za pomoc. Turbinę prawie wymontowałem, mówię prawie bo zostały mi do odkręcenia trzy śruby do których potrzebuję odpowiednie klucze mówię o dwóch przednich śrubach łączących turbinę z kolektorem i jedna tą wewnętrzną łączącą turbinę z rurą wydechową z odkręceniem której podejżewam będzie najwiękrzy problem. Pozdrawiam.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Witam wszystkich! Po długim czasie moje auto jest ponownie na chodzie. Turbinkę zregenerowałem w Gdańsku wczoraj ją zamontowałem do samochodu i auto hula jak dawniej. Nie zrobiłem jeszcze wiele kilometrów po naprawie, ale jak dotąd wszystko wygląda dobrze. Autko jeździ lepiej niż kiedykolwiek. Naprawa kosztowała w sumie 1100,00 pln. Dziękuję serdecznie wszystkim, którzy odpisali mi na moje zapytania i pozdrawiam. Jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania to piszcie z chęcią pomogę w miarę możliwości. :lol: