Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Do tej porz radiłem sobie z każdym elektrzcznym problemem ale tutaj poległem.

Mam dziwny problem z przełącznikiem BC na dźwigni kierunkowskazów w E46 318i.

W zasadzie to nie jest problem przełącznika tylko....no właśnie nie wiem czego.

Jeszcze do niedawna przełączanie działało bez problemu.Przestało działać po dłuższym postoju w garażu, związanym też z kilkukrotnym całkowitym rozładowaniem aku.

Udało mi się sprawdzić że :

przełącznik działa (styk przekazuje masę na czerwono/żółty przewód kończący się na pinie 13 w odpowiedniej wtyczce licznika)

licznik jest w porządku .Zamieniałem liczniki z drugiego E46 320D. Oba liczniki (funkcje BC) działają w 320D a nie działają w 318i.

inpa pokazuje stale spięty przełącznik (pitman switch). W 320D inpa pokazuje to co trzeba-przełącznik aktywny tylko kiedy jest przyciśnięty.W 318i inpa pokazuje aktywny przełącznik nawet kiedy odłączę od licznika wtyczkę z czerwono/żółtym przewodem :? . Na pinie 13 zmierzę wtedy -12V.

w inpie ,wchodząc na licznik widać że funkcja BC aktiv jest włączona.

Nie mam pojęcia czego się przyczepić.

Mam swieżo uruchomionego DISa V55. Jeszcze nie za bardzo się w nim oriętuję.Może z nim można by coś zdziałać ?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Jestem z Lubania (okolice Zgorzelca,Bolesławca).

Gdyby ktoś z okolicy chciał się tego podjąć w rozsądnych pieniążkach to też nie będę wybrzydzał. Niemniej gdyby udało się to własnorecznie to byloby TO.

Opublikowano

Kolego trzeba ponownie zaprogramować przełącznik BC

Można to zaprogramować NCSem albo DISem - tym drugim łatwiej.

Ja zaczynałem od NCSa i udało mi się to zaprogramować, ale gdy któregoś razu chciałem sobie znowu coś zaprogramować NCSem

to znikało mi właśnie BC i musiałem za każdym razem programować od nowa

Ostatnio udało mi się zainstalować DISa i tam zaprogramowałem na stałe.

Zrobiłbym Ci to od ręki ale niestety troche daleko :)

Opublikowano

Nie miałem przez chwilę dostępu do neta.

Kolego Bufeo piszesz że zrobiłeś to disem. Na forum są opisy jak to zrobić disem w wersji 44. Ja mam wersję 55.0 i tam jest inne menu. W retrofit jest jakies OBC ale po przeprowadzeniu tego nic się nie zmienia. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie w tym poprowadził.