Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie znalazłem podobnego tematu, wiec pozwoliłem sobie założyć nowy. Otóż sprawa dotyczy barwy świateł. Półtora roku temu, kupiłem moją 320kę od znajomego który jeździł nią około 3 lata. Jeszcze kiedy była jego własnością zauważyłem, że jedna lampa świeci mu bardziej niebiesko druga żółto. Zarzekał się że nie dotykał się nigdy do żarówek. Po zakupie wszystkie przeglądy auto przechodziło bez problemu, więc się nawet zapomniałem o tej różnicy. Ostatnio jednak, w trakcie pomiaru mechanik zwrócił mi uwagę, że lewe światło jest dużo słabsze. O dziwo, właśnie to które wg mnie świeciło jaśniej( to bardziej żółte). Dzisiaj zakupiłem dwa nowe identyczne żarniki Philips 4300k. Nie sprawdzałem ich jeszcze pod względem widoczności w nocy, jednak różnica w barwie świecenia jest nadal widoczna i wg mnie identyczna jak przy starych żarnikach. Co może być powodem takiej sytuacji? Dodam jeszcze, że moje lampy są niestety oryginalnie dymionie. No ale to mogłoby tłumaczyć kiepską widoczność, jednak nie różnice barw.
Opublikowano

Jeżeli sprawdziłeś żarniki to najprawdopodobniej jest to wina przetwornicy. U mnie też była różnica pomiędzy barwą żarników w obu lampach, ale po wymianie żarników na nowe barwa jest jednakowa. Dlatego poszukaj jakiegoś magika zajmującego się elektroniką samochodową, niech sprawdzi przetwornicę.

Pozdrawiam!

Opublikowano

zanim wepchasz sie w koszty wymiany przetwornicy(ok 400zł) kup 2 nowe żarniki mogą być tanie(czyt.chińskie) i zobacz jak swiecą

nieraz tylko złódzenie optyczne sprawia ze 2swiatła swiecą innym swiatłem, ale niestety reflektory auta swiecą pod troche innym kątem i może sie okazac ze dobra regulacja świateł wystarczy, a żólta poświata zniknie

Opublikowano
Wygląda na to, że będę musiał sprawdzić tą przetwornicę bo żarniki, jak już pisałem mam nowiutkie. W każdym razie, dziękuję wszystkim za odp. i pozdrawiam.