Skocz do zawartości

316ti Osłona pod autem z przodu - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie. Od jakiegoś czasu wyskoczył mi błąd DSC i zapaliły się dwie kontrolki ABS i DSC. SPrawdziłem na komputerze i pokazało jeden błąd, który po skasowaniu od razu się pojawia.

DSC Timeout CAN

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=104543&start=0

Pod autem zauważyłem, że nie mam jednej osłony tej na zdjęciu poniżej.

http://zoz.kolobrzeg.pl/temp/bmw/1zz.jpg

Zauważyłem też, że są tu jakieś kable i wtyczki, które nie są osłonięte i są całe mokre. Od czego to są wtyczki?? Nie czasem od czujników w kołach lub czegoś co może powodować ten błąd?

Ostatnio raz mam ten błąd raz kontrolki gasną i jest ok. Potem znów mam i znów gasną.

Podpowiedzcie od czego są te wtyczki? i czy ma ktoś taką osłonę sprzedać?

Jak tam osłona się nazywa ?

Ta luka jest w przodu auta jakby gdzieś pod silnikiem. Jak na allegro ją znajdę. Pomocy :)

E46 318D 180KM
Opublikowano
plastikowa klapka zakrywająca korek spuszczania oleju raczej nei do kupienia (tylko szroty)

a co do przewodów nie mają nic wspólnego z błędem ( popatrz czujki abs-u)

ale zobacz na zdjęciu są wtyczki i kable elektryczne. Są całe mokre. Może od tego raz mam błąd i raz znika i jest OK.

Czujniki są ok, bo prędkości kół pokazują prawidłowo.

Mi się wydaję, że to przez te kable. Są całe zachlapane i mokre. Pewnie się tam wody dostało i jest zwarcie raz nie ma itp.

E46 318D 180KM
Opublikowano

nie widze problemu umyć te kable przy zdjętej klemie akumulatora

kup benzyny ekstrakcyjnej pomyj to wszystko i jak powysycha powkładaj na swoje miejsce( jak boisz sie wypinać wez sobie butelke od płynu do mycia szyb nalej ekstrakcyjnej benzyny spryskaj i małym pędzelkiem odtłuscisz)

niestety to głownie czujki oleju, a bład pokazuje układ hamulcowy tak mi sie bynajmniej wydaje

Opublikowano
nie widze problemu umyć te kable przy zdjętej klemie akumulatora

kup benzyny ekstrakcyjnej pomyj to wszystko i jak powysycha powkładaj na swoje miejsce( jak boisz sie wypinać wez sobie butelke od płynu do mycia szyb nalej ekstrakcyjnej benzyny spryskaj i małym pędzelkiem odtłuscisz)

niestety to głownie czujki oleju, a bład pokazuje układ hamulcowy tak mi sie bynajmniej wydaje

zwarcie na kablach może się przerzucać na wszystko :) Jak nie sprawdzę, nie wysuszę itd to się nie przekonam :)

Tak czy siak nie może tak być , że osłony nie ma i wszystko jest mokre - styczki kable itd. Może być zwarcie.

E46 318D 180KM
Opublikowano

nie ograniczaj sie do umycia tych kabli tylko całego silnika bo ten widok przypomina od spodu bardziej żuka jak BMW hehe

popatrz przy okazji którędy ten olej tak bryzga

popatrz tez same klocki/szczęki hamulcowe i płyn w układzie z kazdego z tych powodów dsc nie bedzie działał

Opublikowano
nie ograniczaj sie do umycia tych kabli tylko całego silnika bo ten widok przypomina od spodu bardziej żuka jak BMW hehe

popatrz przy okazji którędy ten olej tak bryzga

popatrz tez same klocki/szczęki hamulcowe i płyn w układzie z kazdego z tych powodów dsc nie bedzie działał

no właśnie gdzieś tam trochę olej ucieka i mechanik nie mógł dojść gdzie.

a przez klocki i płyn mogę się palić e dwie kontrolki ABS/DSC?

Jeśli chodzi o błąd to mam taki: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=104543

i przez ten jeden błąd palą się te dwie kontrolki. Ostatnio raz znikają raz się palą.

E46 318D 180KM