Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W moim cacuszku :wink: nagle zaczęło hałasować sprzęgło. Hałas przypomina grzechotanie, np jakby potrząsać plastikowe kulki w puszce i występuje tylko na luzie w pośrednim położeniu pedału sprzęgła. Tzn na zupełnie zwolnionym i zupełnie wciśniętym jest cicho. Pomiędzy grzechocze. Takie objawy są może komuś znane? Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
łożysko oporowe sprzęgła moim zdaniem. kosztuje do twojego modelu jakieś 150-200zł, ale do wymiany trzeba wyjmować skrzynie. wymiana całego kompletu sprzęgła nie jest konieczna (chociaż jak zdejmiesz skrzynie to dopiero zobaczysz w jakim jest stanie).
Opublikowano

Dzięki :cool2:

Aczkolwiek myślę, że skoro już skrzynia będzie zdjęta to sprzęgło i dwumas też polecą. Auto ma 201kkm, a obawiam się że sam demontaż skrzyni w xd to kupa roboty - chyba nie warto robić tego drugi raz, a autem mam zamiar zrobic jeszcze z 50 kkm.

Pozdrawiam

Alek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak jak myślałem, sprzęgło i dwumas były już zużyte. Kilometry robią swoje. Swoją drogą sprzęgło swoją pracą nie dawało powodów do podejrzeń - nigdy się nie poślizgnęło czy coś - uroki samoregulacji :wink:

Co ciekawe, u mojego ojca w Octavii TDI te same elementy wymagały wymiany po dokładnie takim samym przebiegu.

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
Tak jak myślałem, sprzęgło i dwumas były już zużyte. Kilometry robią swoje. Swoją drogą sprzęgło swoją pracą nie dawało powodów do podejrzeń - nigdy się nie poślizgnęło czy coś - uroki samoregulacji :wink:

Co ciekawe, u mojego ojca w Octavii TDI te same elementy wymagały wymiany po dokładnie takim samym przebiegu.

1) ile płaciłeś za nowe koło dwumasowe i sprzęgło?

2) jaki zużyte koło dwumasowe miało luz na obwodzie, tzn. o ile stopni/radianów/centymetrów dało się przekręcić ręką?

Opublikowano
Za komplet LUKa zapłaciłem 2545. A luzu na dwumasie nie mierzyłem, palcami ciężko go było w ogóle ruszyć, natomiast miał luz poosiowy i hałasował w sensie chrzęścił, grzechotał.

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
Za komplet LUKa zapłaciłem 2545. A luzu na dwumasie nie mierzyłem, palcami ciężko go było w ogóle ruszyć, natomiast miał luz poosiowy i hałasował w sensie chrzęścił, grzechotał.

napisz mi namiary na PW gdzie kupiłeś, bo dobra cena.