Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem z komputerem BMW E91 330i Touring z 2005r (wersja z duzą navi +TV). Dwa tygodnie temu w czasie jazdy pojawił się komunikat DTC Failure, zatrzymałem auto, poruszałem czarnym dwupinowym kabelkiem podłączonym do akumulatora i po starcie silnika wszystko było OK. Problem pojawił się tydzień temu, kiedy CD zaczął mielić płytę i zawiesił się centralny LCD (LCD przyciemnił się) do tego nie działały przyciski funkcyjne na kierownicy oraz iDrive. Po kilku minutach w czasie jazdy komputer zrestartował się i było OK. Podobny problem powstał wczoraj z tym, że środkowy LCD przyciemnił się i nagle przestała grac muzyka oraz jak poprzednio przestał odpowiadać iDrive i przyciski funkcyjne na kierownicy. Po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu po ok 2h problemu nie było. Po kilkunastu minutach jazdy to samo środkowy LCD wyłączył się plus przestały działać przyciski na kierownicy i iDrive oraz na wyświetlaczu miedzy zegarami pojawiło się No SOS z przekreśloną słuchawką.

Poprzedni właściciel miał rok temu problem z akumulatorem jak mi tłumaczył czarny sztywny kabel z wtyczką dwupionową nie łączył tylko, że wtedy nie można było nawet odpalić auta. Naprawił to własnymi siłami i problem nie było aż do teraz. Auto jest u mnie 3 tygodnie.

Czy to może być wina kabla, który czasami nie łączy?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Problem tkwi właśnie w tym przewodzie i kostce . Coś nie łączy lub suchy lód się zrobił i pewne funkcje nie działają . Przeczyść tą kostkę pinowa i sprawdż zaciski . Jeśli nie pomoże to czeka Cię wizyta u elektryka bo do serwisu oczywiście Cię odsyłac nie będę :wink:

Odziedziczyłes tą przypadłość po poprzednim właścicielu który tylko dorażnie zajął sie tą naprawą :duh:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Ale kolego mocznik czy jak tam się nazwałeś - jesteś pomocny wielce ! :duh:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

Dzięki za pomoc!

Wczoraj wyprowadziłem bunie na spacer i wszystko grało. Mimo wszystko na dniach sprawdzę kostkę i lutowanie.

Pozdrawiam