Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! wszystkich klubowiczów mam bmw e36 316i z silnikiem m43 z instalacją gazowa i mam problem przy odpaleniu zimnego silnika wszystko działa dobrze obroty są zwiększone i opadają po czasie do 800 obr ale jeżeli przejadę z 10km i zgaszę silnika na parę min to przy następnym odpaleniu obroty mają1000obr i spadają aż kontrolka ładowania się zapala ale silnik nie gaśnie nie dotykając niczego po chwili obroty wskakują na 800 i już puzniej jest dobrze i to się zawsze dzieje po miedzy temperaturą od 10c a do 50c bo jak silnik jest nagrzany to takich problemów nie mam przy odpalaniu proszę o pomoc aha bylem podłączyć pod komputer to facet powiedział ze wyskakuje mu błąd powietrza dolotowego i wzbogaca mieszankę paliwa na bogatą czekam na odpowiedzi
Opublikowano
kolego mam tak samo w swoim 1.8 is, chociaż też nie zawsze tak się dzieje ale jakoś się tym nie przejmuje wszystko działa jak należy spalanie w normie silnik chodzi dobrze. Jak zlokalizujesz usterkę to napisz. Mi się wydaje że to czujnik położenia przepustnicy może czasem szwankować
Opublikowano
zgodził bym się jak by to było na gazie ale dzieje się to tak jak chodzi jeszcze na benzynie i na gaz jeszcze nie zdąży przełączyć bo jest założona sekfencjia
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam dzisiaj w poszukiwaniu problemu tego samego bo sobie z nim nie poradziłem a mianowicie kolega mi podpowiedzał żebym zdjoł przepustnice i dokładnie ja wyczyścił a potem uszczelnił i tak zrobiłem ale po złożeniu i odczekaniu parunastu godzin jak odpaliłem samochód to obroty wskoczyły na 1100 i po chwili silnik zgasł odpalając ponownie jest to samo już niewiem co robić może krokowiec padła może czujnik przepustnicy proszę po pomoc :mad2: