Skocz do zawartości

316i problem z wolnymi obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! wszystkich klubowiczów mam bmw e36 316i z silnikiem m43 z instalacją gazowa i mam problem przy odpaleniu zimnego silnika wszystko działa dobrze obroty są zwiększone i opadają po czasie do 800 obr ale jeżeli przejadę z 10km i zgaszę silnika na parę min to przy następnym odpaleniu obroty mają1000obr i spadają aż kontrolka ładowania się zapala ale silnik nie gaśnie nie dotykając niczego po chwili obroty wskakują na 800 i już puzniej jest dobrze i to się zawsze dzieje po miedzy temperaturą od 10c a do 50c bo jak silnik jest nagrzany to takich problemów nie mam przy odpalaniu proszę o pomoc aha bylem podłączyć pod komputer to facet powiedział ze wyskakuje mu błąd powietrza dolotowego i wzbogaca mieszankę paliwa na bogatą czekam na odpowiedzi
Opublikowano
kolego mam tak samo w swoim 1.8 is, chociaż też nie zawsze tak się dzieje ale jakoś się tym nie przejmuje wszystko działa jak należy spalanie w normie silnik chodzi dobrze. Jak zlokalizujesz usterkę to napisz. Mi się wydaje że to czujnik położenia przepustnicy może czasem szwankować
Opublikowano
jeśli zimą, to reduktor może zamarzać
Opublikowano
  • Autor
zgodził bym się jak by to było na gazie ale dzieje się to tak jak chodzi jeszcze na benzynie i na gaz jeszcze nie zdąży przełączyć bo jest założona sekfencjia
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
witam dzisiaj w poszukiwaniu problemu tego samego bo sobie z nim nie poradziłem a mianowicie kolega mi podpowiedzał żebym zdjoł przepustnice i dokładnie ja wyczyścił a potem uszczelnił i tak zrobiłem ale po złożeniu i odczekaniu parunastu godzin jak odpaliłem samochód to obroty wskoczyły na 1100 i po chwili silnik zgasł odpalając ponownie jest to samo już niewiem co robić może krokowiec padła może czujnik przepustnicy proszę po pomoc :mad2: