Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam bylem u mechaniora na wymianie łączników stabilizatora a to pikuś mechanik stwierdził ze mam do wymiany pasek alt. ponieważ padł napinacz paska, nie jest w osi z reszta kolek i mówił coś tez o tulejce wyrobionej od oski napinacza i ze to sporo roboty spotkał się ktoś z takim czymś pozdrawiam.
Opublikowano
no mianowicie te tulejki wymienia się na napinaczu paska klimy a nie alternatora w serwisie cala obudowę wymieniają czy się mylę?
Opublikowano
mam do wymiany pasek alt. ponieważ padł napinacz paska, nie jest w osi z reszta kolek i mówił coś tez o tulejce wyrobionej od oski napinacza

Czy to silnik diesla?

Opublikowano
a ten napinacz miałeś tez nie w osi z reszta napędu? bo tu jest właśnie ten problem dlatego ścina pasek z jednej strony, wina tego jest rzekomo wytarta tuleja w obudowie :?:
Opublikowano
M57 530D

W takim razie dobrze przypatrzylbym sie sprzegielku w alternatorze.

Jego uszkodzenie ( tzn spiecie na stale walu z kolkiem) bezposrednio przekladaja sie na drgania napinacza i wszystkich innych elementow napedzanym tym paskiem co sie konczy tym, ze pasek sie rwie a inne elementy wspolpracujace z paskiem koncza zywot szybciej niz to bylo przewidziane.

Opublikowano
http://realoem.com/bmw/diagrams/f/s/6.png nie wiem o jakim sprzegielku mowa jest takowe?

Ty czy w Twoim samochodzie jest sprzeglo alternatora to nie wiem na 100% ale na ogol te nowsze diesle maja.

Sprzeglo jest wbudowane w rolke napedowa alternatora. Element jako tako niewymienny tylko do wymiany wraz z kolkiem.

Tu masz budowe takiego sprzegla.

http://www.gates.com/europe/oap/pl/Konstrukcyjne.html

Polecam filmy po prawej stronie a zwlaszcza ten ostatni na dole gdzie widac roznice w zachowaniu sie paska i napinacza czy sprzeglo jest stale lub rozlaczne.