Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja 320d 2007r. ale model juz 2008 przebieg (142 tys) olej miałem wymieniany 14tys temu od tego czasu spadlo mi na komputerze do minimum... dolałem 1L oleju przejechalem autostrada jakies 800km i juz widze ze znowu troche ubyło...

Pojechałem do mechanika bo myślałem że to moze byc ODMA ale sprawdzil powiedzial ze odma jest dobra,czyściutka , ale powiedział ze poprzedni właściciel nie szanował auta i poprostu turbina już żyga olejem :/// co wy o tym myślicie?

Długo jeszcze mi pociągnie ta turbina ? mechanik powiedzial ze trudno powiedziec,ze moge zrobic 10tys a moge nawet 100tys w zależnosci jak bede dalej go uzytkowal... :( może miał ktoś podobne objawy ???

Opublikowano
...mechanik Ci dobrze powiedział ale skoro przez 14tys tylko litr to nie jest tak zle ... na autostradzie jeśli deptałeś to zawsze zuzycie rośnie ... swoją drogą to zapewne masz auto poleasingowe i olej był wymieniany co 30tyś to nie dziw się, że turbina jest "zmęczona" ...
Opublikowano

dokładnie tak jak mówisz samochód jest poleasingowy,a jak to firmówki nikt sie dba o to...

tak tylko teraz pytanie czy dolewac olej do wymiany tzn 25-30 tys czy lepiej wymienic co 15 tys. ?

bo patrzac na to widze ze za jakies 5 tys chyba bede musial znowu dolac conajmniej 0.5 L czyli dostaje nowego oleju...

ale szczerze tak mysle ze lepiej co 15tys. wymienic.

Opublikowano

1. na jakiej podstawie mechanik stwierdził, że turbina "rzyga" olejem? czy na wyjściu z turbiny jest mnóstwo oleju? minimalna ilośc oleju w przewodach doładowania ma prawo być.

2. oszacuj ile tak na prawde auto zużywa oleju? np litr na 15 kkm? jeśli tak to problemu nie ma bo wtedy wychodziłoby mniej niż ok 100 ml na 1000 km co jest jak najbardziej dopuszczalne. Myśle, że powoli niepokojąca ilość zużywania oleju to 300-500 ml na 1000 km. Sprawdź czy auto nie dymi na niebiesko, filtr DPF nie pozwoli na wydostawanie sie dymu, wiec możesz zdjąc DPF z turbospreżarki i popatrzyć. Jesli nie bedzie niebieskiego dymu to nie przejmowałbym się.

3. Myśle, ze najrozsądniej będzie wymieniać olej co 15-20 km.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

i od razu wszystkie fitry :cool2:szcegolnie paliwa, zeby nie bylo ze paliwko mam az tak dobre i tanie :lol:

kazdy sinik bierze olej

Opublikowano
dokładnie tak jak mówisz samochód jest poleasingowy,a jak to firmówki nikt sie dba o to...

tak tylko teraz pytanie czy dolewac olej do wymiany tzn 25-30 tys czy lepiej wymienic co 15 tys. ?

bo patrzac na to widze ze za jakies 5 tys chyba bede musial znowu dolac conajmniej 0.5 L czyli dostaje nowego oleju...

ale szczerze tak mysle ze lepiej co 15tys. wymienic.

...jeśli masz ciężką nogę i duzo miasta to max co 15tkm ... olej ma byc ma 3/4 stanu stanu zawsze więc dolewa się kiedy trzeba ... ja na Twoim miejscu wymieniłbym już ... spuszczony a nie wyssany, zalany LL04 i obserwuj zuzycie ... olej nie jest taki drogi w porównaniu do kosztów turbiny ... ja wymianiam co 10tkm bo podchodzę inzyniersko a nie marketingowo czyli tzw. niskich kosztów eksploatacji zapewnianych przez producenta

Opublikowano

mechanik mi powiedział ze turbo jest juz w niezaciekawym stanie i ze rzyga olejem...a na jakiej podstawie to stwierdzil to nie wiem.

co do niebieskiego dymu to nie zauwazylem nic takiego,tym bardziej ze od paru dni sprawdzam własnie jak dymi auto na zimno i na cieplo...

musze jeszcze popatrzec ile mi wezmie tej dolewki teraz i oszacowac... chyba ze olej troche mam dupiaty?

Castrol Edge 5w30 longlife?

Opublikowano

Od kilku mechaników słyszałem, że castrol edge nie jest najlepszym olejem. Mimo że BMW go poleca , lepiej stosować coś innego.

Ale wiadomo jak to jest z mechanikami - każdy ma swój świat i uważa że on wie wszystko najlepiej. :D

Ja w swoim aucie stosuje valvoline 5w40...ale dla pocieszenia mogę powiedzieć że też lekko tego oleju również ubywa. Zmieniam co ok. 15 tysięcy km i do minimum mi zejdzie. Ale to chyba normalne że auto olejku trochę pobiera...

Opublikowano

Ja bym tego nie lal . Z oliwy to albo motula albo Liqui Moly , ale kazdy leje co chce... :roll: .

Taka mala ciekawostka jak przy 1.9 zamiast castrola wleje sie Motula motor robi sie 10-20% cichszy ... :norty: :norty: ale moze tylko PDki tak reaguja na prawdziwy olej