Skocz do zawartości

[e30] duże spalanie 318is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, po swapie samochód po kilku dniach zaczął dużo palić, przy konkretnym wciskaniu nawet 25/100. Zauważyłem ze czasami samochód na wolnych obrotach kula, sprawdziłem szczelność, nawet poprawiłem niektóre elementy gumowe miedzy przepływką a przepustnica. I troszkę się to poprawiło ale czasami trochę tym silnikiem zarzuci i czuć niespalone paliwo, Przedwczoraj zauważyłem ze samochód nierówno chodzi i zarzuca silnikiem i do tego słychać pykanie przekaźnika 0332014456 (pomarańczowy - jest to pierwszy od lewej pod szybą siedząc za kierownicą) cykanie jest w tym samym momencie co zarzucanie silnikiem. Jutro sprawdzę sondę czy chodzi. I jeszcze jedno - autko przy gwałtownym wciśnięciu gazu ma muła po czym wkręca się na obroty jak szalone...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Strone dlaje jest identyczny temet. Nie zakłąda się nowego tylko podpinasz się pod tamten temat.

PZDR>

viewtopic.php?f=67&t=165982

Opublikowano
  • Autor
a gdzie znajduje sie czujnik temperatury który podaje dane do ECU??
Opublikowano
  • Autor
bylem na komputerze, wyskoczył bład sondy lambda. Sprawdzil mi kolega tez jak dziala ta sonda, lecz niestety napięcie na sondzie 0.0V,. Masa jest na pewno podłączona...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolego edytuj ostatni post a nie pisz jeden pod drugim.

Wymień sondę. Uniwerslana BOSCH lub NTK starczy. Tanie zamienniki olać.

PZDR>

Opublikowano
  • Autor
ale czy to będzie tylko sonda, czy może jakieś podłączenia??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak nie jesteś pewnien to sprawdź kable od sondy do wtyczki. Jak są całe to sonda.
Opublikowano
  • Autor
kable są dobrze podłączone bynajmniej te od strony silnika, a jak jest od strony tłumika dopiero zobacze, ale wydaje mi sie ze powinno byc ok. Chyba ze gdzies sie jeden wyrwal... Bo prace podgrzewaczy pokazauje i jest ok
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

zmienilem sonde na ta od m20b20 i teraz wyskakuje błąd Układ regulacji sondy lambda - MELD 201. czy wychodzi na to ze ta sonda tez jest walnieta?? tez napiecie na sondzie na wolnych i przy lekkim gazowaniu 0,0V

ps. czy nie wkręcona lambda do konca moze powodowac taki bład..

Opublikowano
nie. podmień kompa i spróbuj zrobić zworkę SYGNAŁ/MASA i wtedy patrz czy zaczęło pokazywać zmiany napięcia.
Opublikowano
  • Autor
nie mam niestey skad podmienic kompa. a cyz wystarczy zrobic ta zworke, czyli na chwilke polaczyc czarny z szarym??