Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

koledzy kupiłem w Niemczech e 91 320i (170 KM) 2010 r., przebieg 49000 km. Auto było do tej pory serwisowane w Niemczech - tak naprawdę jeden serwis przy 30 000. Przymierzam się do wymiany oleju silnikowego, proszę o podpowiedź jaki olej będzie NAJLEPSZY i ile wchodzi do mojego silnika ??

Z góry dzięks!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

koledzy kupiłem w Niemczech e 91 320i (170 KM) 2010 r., przebieg 49000 km. Auto było do tej pory serwisowane w Niemczech - tak naprawdę jeden serwis przy 30 000. Przymierzam się do wymiany oleju silnikowego, proszę o podpowiedź jaki olej będzie NAJLEPSZY i ile wchodzi do mojego silnika ??

Z góry dzięks!

Ze względu na valvetronic do twojego silnik powinien iść olej lekko bieżny czyli albo 0W30 lub 5W30 ze specyfikacją BMW Long life 04, wchodzi go ok. 4,25 L. i polecam np. Motul X-clean + 5W30 http://allegro.pl/filtry-gdansk-motul-x-clean-5w30-5l-filtry-40-i2759056905.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki wielkie,

czy ww. Motul jest olejem Long Life ???

Oczywiście, innego bym nie polecił. W skrócie na etykiecie opakowania jest LL-04

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciężko mi znaleźć podobny wątek (strasznie mało tu o silnikach benzynowych).

Pytanie jest następujące:

Wymieniam (nie w ASO) olej+filtr, czy w benzynzach również występuje filtr odmy?? I jak mam ustawić w komputerze samochodu, aby odliczał od zera dystans i czas do nastepnej wymiany oleju? Czy cos takiego wykonuje sie tylko w ASO.

Sory za być może głupie pytania ale BMW mam dopiero od 3 tygodni :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisz jaki masz model BMW. Odma oczywiście występuje w silnikach benzynowych. Inspekcja olejowa odlicza kilometry aż dojdzie do zera w zależności od warunków eksploatacji i stylu jazdy.
Opublikowano
Mam 320i (170 KM) E91 LCI 2009 rok - i komputer pokazuje mi następną wymianę za 11 tys.km, ale chce zmienić wcześniej, nie czekając 11 tys.km. Chodzi mi o to czy po wymianie w tej chwili oleju moge jakoś zrestartować kompa aby od nowa odliczał 30 tys.,a nie aktualne 11 tys. do kolejnej wymiany??
Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc!! :)

Czy tak samo kasuje inspekcie filtrów??? Czy dla każdego filtra (powietrza, paliwa, oleju) jest osobna kontrolka???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki wielkie za pomoc!! :)

Czy tak samo kasuje inspekcie filtrów??? Czy dla każdego filtra (powietrza, paliwa, oleju) jest osobna kontrolka???

Z filtrów można skasować jedynie kabinowy lub DPF w dieslach, reszty inspekcja nie kontroluje.

Na filmikach masz pokazane ikony jakie można skasować: ikona filtra z wiatraczkiem jest od kabinowego, klocki przód, klocki tył, płyn hamulcowy, olej itd.

• 6 lat później...
Opublikowano
Siema, zakupiłem nie dawno bmw 3 e92 320i 170km i generalnie nie bardzo wiem jaki jest najlepszy olej to tego silnika, może mógłby ktoś pomóc? Z góry dzięki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5w30 z specyfikacją BMW LL01
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hmm a czy producent do tego nie zaleca LL 04? Chociaż opcjonalnie LL 01 też może być ;)

Pewnie już nieaktualne pytanie, ale według mnie czołówka olejowa w tej chwili to:

1. PMO (stosunkowo nowa marka, ale wygrywa jakość/cena. Sporo PAO w każdym oleju i dobre dodatki uszlachetniajace)

2. Meguin (słabo dostępny, ale ma dobre full sapsy, ogólnie polecam)

3. Ravenol (chociaż równe rzeczy o nich czytałem na tym forum, więc ostrożnie trzeba teraz tą marką :D )

4. Eurol ( nie testowałem, ale zbiera dosyć dobre opinie )