Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zastanawiam sie nad kupnem bmw 3 e46 wersje: 330d lub 330xd albo benzyna z LPG 330i lub 330xi

chailem kupic cos do szybkiego przemieszczania sie.

olej napedowy coraz drozszy a lpg tez juz 3 zł kosztuje.

ale z moich olbliczen wynika ze przy dynamiczniej jezdzie 330i spali z 15L gazu na 100= 45zl koszt przejechania 100km

diesel teraz prawie 6 zl 330d spali przy dynamicznej z 10 L na 100= 60 zł koszt przejechania 100km

zastanawiam sie jeszcze jak sprawuje sie naped 4x4 i ile wyzsze sa spalania paliwa?

prosze o pomoc i ewentualna korekte wynikow spalania bo takie wartosci znalazlem ale nie wiem czy sa prawdziwe

pzdr

Opublikowano
Ze spalaniem w 330d to trochę przesadziłeś, mam takie auto od ponad 3 lat i tylko raz przy normalnej jeździe w zimie spaliło mi ponad 7 l/On na 100 km.
Opublikowano

chyba zdecyduje sei na 330d

bo spalanie przy tych cenach paliw ma ogromne znaczenie

serio 9l/100 to max w 330d?

az trudno uwierzyc:)czy robiac program na 250KM w 330d trzeba wprowadzac jakies spore modyfikacje (podobno 20% mozna podniesc mocy bez wysilania jednostki)

duze sa koszty utrzymania 330d (ceny serwisu, co sie psuje czesto itp) oczywiscie ASO odpada:)

Opublikowano

Dlaczego skreslasz ASO?

Wszyscy sie kieruja opinia, ze tam diabelnie drogo... I nawet nie probuja...

W BMW, pieprzenie sie z tanimi zamiennikami przynosi czesto odwrotny skutek. Chytry dwa razy placi.

Duzo czesci jest tansze, niz na alledrogo, zwlaszcza jakies duperele.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

ceny w aso sa kosmiczne wymiana zarowki w e91 960zl!!!!!!!!!!!!!!!

czesci na bank wezme ori ale znajde sobie dobrego mechaniora w olkolicy Lublina

Opublikowano

Z tym akurat sie zgadzam! Palnik D2S kosztuje chyba 620 PLN bez wymiany :duh:

Za oryginal Philipsa w Norauto zaplacilem 200 zetow. Moze to i drogo, ale pozyje dluzej i lepiej, niz chinol, a wymiana palnika w M5 nie nalezy do przyjemnosci. Trzeba wytargac cala lampe.

Nie bardzo na temat, ale zadzwonic do ASO i zapytac o ich cene kosztuje niewiele czasu i pieniedzy, a czasami mozna sie zdziwic, zarowno pozytywnie, jak i negatywnie. :D

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

pierwsze ogloszenie z mobile.de wybralem 330 diesel od 2006 roku akurat trafil sie x drive automat

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=155513163&__lp=67&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=3500&makeModelVariant1.modelId=15&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2006-01-01&transmissions=AUTOMATIC_GEAR&negativeFeatures=EXPORT&lang=de&pageNumber=1

nie dziwi was to ze Niemcowi pali 11,1 a W polsce maxymalnie 8? dwieście trzydzieści koni bierze się z powietrza które wytwarza turbina jakbym miał 15 lat to może bym uwierzył.

Mój błąd myslałem ze szukasz e90 :oops:

Dla e46 bez x automat Niemcy podają 9.3 xdrive 10.3 więc też troche przesadzaja uzytkownicy diesli na tym forum już niedlugo będą podawac spalanie do trzech miejsc po przecinku :duh:

Opublikowano

330d 204KM pali mniej niz 330d 184KM o jakis litr.

jak nie musisz byc pierwszy na swiatlach w miescie to spokojnie zmiescisz sie w 9 litrach i na trasie w 6. mowie o wersji z manualna skrzynia i napedem na tyl.

• 1 rok później...
Opublikowano

zastanawia mnie fakt, że 3.0 w dieslu, 6 garków może spalić w mieszanej jeździe 7 litrów na 100 km... Na trasie, nie przekraczając 130-140 km/h może tak ale mieszana jazda jest jak nic 10 l/100 km

Podobno 2.0d 177 km to oszczędne i udane silniki i palą w mieszanej około 7 litrów...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zastanawia mnie fakt, że 3.0 w dieslu, 6 garków może spalić w mieszanej jeździe 7 litrów na 100 km... Na trasie, nie przekraczając 130-140 km/h może tak ale mieszana jazda jest jak nic 10 l/100 km

Podobno 2.0d 177 km to oszczędne i udane silniki i palą w mieszanej około 7 litrów...

mam od miesiaca 330d sedan w automacie po mapowaniu z 184 na +/- 215 koni. waga samochodu 1610kg. wyzerowalem spalanie jak tylko wyjechalem od poprzednika. pierwsze dni jazda tylko po miescie srednia predkosc 15-17km/h spalanie 10.1l przy bardzo zwawej jezdzie. Pojechalem w trase wrocilem obecnie po miesiacu uzytkowania spalanie ustawilo sie juz na dobre na 7.5l. Na autostradzie 120km/h zarzucony tempomat wg kompa 5.5-5.6l. Jestem w szoku jak ktoś pisze, ze 204 konna wersja pali jeszcze o litr mniej od 184km?? Masakra ale w sumie teraz to juz jestem nawet w stanie w to uwierzyc :mrgreen: dodam ze nie zauwazylem rowniez ze komputer sie myli, wiec jesli jednak sie myli to nie wiecej niz +/- 0.2-0.3l/100km...