Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ! czy można wlać olej Liqui Moly do 318is coupe , rok 1992 , przebieg 265 tyś. ?? czy ten olej zalecany jest do silników bmw ?

Dziękuje :)

Opublikowano

Trafiłeś chyba w najczęściej zadawane pytanie wszechczasów...

...i popraw tytuł...

Na przyszłość:

1. wpisujesz w szukarkę frazę: "318 olej", "318 liqui moli", etc.

- jeśli są odpowiedzi, to masz ją od razu,

- jeśli są odpowiedzi, ale ich nie rozumiesz/chcesz doprecyzować zadaj je w istniejącym wątku,

2. Jeśli odpowiedzi nie ma, to zaczynasz nowy temat:

Tytuł: 318is jaki olej do silnika

PS. Czy silnik LPG czy nie ma marginalne znaczenie przy wyborze oleju.

Opublikowano
Twoje pierwsze pytanie i od razu taki atak,koledzy spokojnie dzisiaj jest wigilia :lol: .Poczytaj tutaj kolego wszystko znajdziesz- http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=68&t=136129 .Czytaj punkt 4 .Co do oleju jak najbardziej jest ok :cool2: .Tylko lej pół syntetyk 10/40,nie minerał :nienie:.Osobiście poruszam się na valvoline MaxLife 10/40,przebieg 281tyś.Polecam i pozdrawiam Wesołych Świąt :lol:
Opublikowano

Ja wymieniłem na castrola 15w40.

Pełen pogardy wyraz twarzy mojego mechanika zapamiętam do końca życia.

Po tygodniu słuchania, że powinien być półsynt. wymieniłem i potwierdzam, że silnik chodzi lepiej

Opublikowano
ogólnie oleje 10w nie są zalecane do tych silników ja ostatnio zalałem castrola 10w40 i po dwóch dniach go wylewałem bo silnik zaczął klekotać zalałem minerał shell 15w40 i wszystko wróciło do normy. Z tego co wyczytałem w książce "naprawiam sam" to zalecane oleje to 5w40 i 15w40 i jeszcze zależy to od warunków klimatycznych w jakich auto jest użytkowane. Moim zdaniem to zalewanie minerałem nie ma wpływu na silnik tylko trzeba pamiętać o częstszej wymianie u mnie też silnik lepiej pracuje na tym oleju a wcześniej był zalany shell 5w40 plus s
Opublikowano

no to widzisz u mnie było dokładnie odwrotnie - i kto ma rację?

Wygląda na to, że trzeba metodą prób i błędów dojść do tego jaki olej lepszy dla konkretnego egzemplarza.