Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu pokazuje mi zla temperature zewnetrzna. Jak odpale silnik rano to od razu pokaze mi w maire przyblizona temperature. Wystarczy jednak zebym przejechal okolo 5km i pokazuje mi 14 stopni a na dworze jest maks 0 :D Druga sprawa jest tez taka jak poruszam kablami pod zderzakiem od strony kierowcy to czasami temperature zbije mi na -23 ale jak pozniej jade do sukcesywnie rosnie az do temperatury za wysokiej. Wydaje mi sie ze moze on tam nie za dobrze siedziec i jak sie nim porusza to rozlacza. Co moze byc przyczyna - elektryka czy sam czujnik? Drugie pytanie jest takie czy ta temperatura zewnetrzna zczytywana przez ten czujnik jest brana do czegos jeszcze czy tylko i wylacznie w ramach informacji??

Opublikowano

Cześć.

Miałem niedawno podobny problem. Po starcie sporo zafałszowany pomiar temperatury, który z czasem się normował ale pozostawał zawsze +/- 5oC w błędzie. U mnie przyczyną był przewód do czujnika - poobcierany, poprzecierany, obrany tu tam z izolacji (skruszała). Dało się to wszystko jednak polutować, bo pogoda nie zachęcała do całkowitej wymiany przewodu. Dobre luty, termokurczka, trochę "kontaktu" na złączkę i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Sprawa rozwiazana brak wtyczki czujnika. Kable podpiete na krotko. Odizolowalem to to bylo tam pelno wody. Wiec to nie moglo dobrze dzialac...

Mam prosbe czy moglby ktos wrzucic zdjecie samej wtyczki tego czujnika?? I jesli ktos wie który kabel dolutowac do ktorego(z tego co widzialem to 2 kable zielone czy niebieskie). Bede mial ta wtyczke uzywana z kablami. Problemu by nie bylo jakby kolory kabli byly inne. Wiec prosze o wskazowki :)